Hlavní obsah

České plochodrážníky před finále MS družstev trápí zranění

Praha

Starosti s nominací týmu na vrchol plochodrážní sezony má reprezentační kouč Milan Špinka. Před sobotním finále mistrovství světa družstev v Praze na Markétě povolal pětici aktuálně nejlepších českých závodníků, z nichž ale dva měli ještě nedávno zdravotní problémy. Čtyři reprezentanty pro důležitý závod vybere kouč definitivně po pátečním tréninku v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aleš Dryml během Grand Prix v ploché dráze na stadiónu Markéta v Praze.

Článek

V týmu jsou zkušení bratři Aleš a Lukáš Drymlové, Josef Franc, Matěj Kůs a dvacetiletý talent Václav Milík. Lukáš Dryml si však před měsícem zlomil klíční kost, Kůsovi po pádu praskla lopatka a navíc si poranil vazy v rameni.

Jestli budou oba schopni nastoupit, to se uvidí v příštích dnech. "Dnes jedeme do Pardubic, protože na Markétě se trénovat nedá, a uvidíme, jak se situace vyvine," řekl na tiskové konferenci Špinka.

Finálový závod MS týmů staví výš než Grand Prix. "Všichni jezdci musejí být naprosto v pořádku a skvěle připraveni. Takových u nás moc není. Chtěli jsme nominovat mladé jezdce, ale na světové úrovni je jen Milík," řekl Špinka. Trápí ho zranění závodníků. "Takže příprava nic moc, mám záložní varianty," připustil situaci, že by oba zranění jezdci nemohli nastoupit.

Polsku by měl chybět Gollob

Vedle českého týmu, jenž má jako pořadatel start ve finále jistý, si účast v sobotním závodu vybojovali v semifinálových kláních Dánové a Poláci, kteří budou platit za favority. Nikdo jiný od roku 2005 finále MS družstev nevyhrál, titul z loňska obhajuje Dánsko. Podle posledních zpráv by Polsku měla chybět zraněná opora Tomasz Gollob, kterého bolí záda a nejel ani semifinále.

Ve čtvrtek se na Markétě pojede závod Poslední šance, z nějž vzejde poslední čtvrtý finalista. Favority na postup jsou Australané a Britové, podle papírových předpokladů jsou naopak bez nadějí Američané a Lotyši. "Pro nás by v boji o bronz byla asi lepší Anglie než Austrálie," podotkl Špinka.

Česko je díky pořadatelství ve finále MS družstev poprvé od roku 2002. Poslední medaili získalo v roce 1999, kdy domácí družstvo skončilo v Pardubicích druhé. V Praze se tento závod pojede poprvé od roku 1987.

Reklama

Související témata: