Hlavní obsah

Dvanácté místo Kornfeila z tréninku českým maximem, v MotoGP favoritům vypálil rybník Bradl

Brno

Dvanáctý čas Jakuba Kornfeila z pátečních dvou tréninků Moto3 na nedělní brněnskou Velkou cenu představuje dosavadní české maximum na Masarykově okruhu. V královské třídě MotoGP, kde byl naprosto senzačně nejrychlejší Němec Bradl, se oba Češi nacházejí až ve spodních patrech výsledkové listiny. Karel Abrahám i Lukáš Pešek se na trati spíš trápili.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stefan Bradl z Německa na své hondě ovládl páteční trénink před GP Brna.

Článek

Na výkonu Karla Abrahama se stále projevují následky tréninkového pádu v minulém týdnu v Indianapolisu a viditelně ho limituje bolavé rameno, takže objel pouze čtrnáct kol, což bylo nejméně ze všech závodníků.

Ani při svém nejrychlejším kole se nedostal pod hranici dvou minut a dosáhl až dvaadvacátého času, přičemž za ním zůstali pouze tři jezdci. Jedním z nich je pak Lukáš Pešek, který teprve na poslední chvíli unikl z úplného dna a patří mu 24. příčka. "Dělám na trati, co mohu," prohlásil.

Nejspokojenější z českého tria tak mohl být skutečně Jakub Kornfeil. „Snad jdeme dobrou cestou, i když to odpolední zrychlení o necelou půl vteřinu možná nebylo tak velké, jak bych si přál. Hlavně jsem ale rád, že se nám povedlo udělat tvrdší nastavení a motorka mě začala daleko víc poslouchat," hodnotil své páteční vystoupení v Brně.

V sobotní kvalifikaci by se chtěl Kornfeil dostat až někam k času 2:09 min, což věří, že by mu stačilo na pozici v některé z prvních tří řad startovního roštu. „Určitě mohu ještě tak o vteřinu zrychlit a to by mě snad dostalo do desítky. Tři nejrychlejší Španělé Viňales, Márquez a Salom jsou sice hodně odskočení, ale v té skupině za nimi, kde jsou setinové rozdíly, bych rád figuroval," uvažoval český jezdec.

V MotoGP kraloval Bradl

Kornfeilovi sice brněnská trať přijde trochu stereotypní, bez extra překvapivých míst, ale daří se mu na ni. „Ani sám nevím proč, ale jde mi to tady. S výhledem na další dny hodně záleží na tom, jestli bude ještě teplejší trať. V pátek měl asfalt už jednatřicet, v sobotu to může šplhat ke čtyřicítce a tomu se pak musí přizpůsobit gumy i podvozek. Taky uvidíme, jak se v tom provozu vymete dráha, ale těší mě, že základní nastavení nějak máme a můžeme se snad posouvat k lepšímu," doplnil Kornfeil.

V královské kategorii MotoGP zajel dopoledne nejrychlejší čas úřadující mistr Španěl Lorenzo a dlouho kraloval i odpolední pětačtyřicetiminutovce, v níž se všichni zlepšovali, jenže pak se přes něj i ostatní favority naprosto senzačně přehnal Němec Stefan Bradl. „Sedlo mi to poslední kolo naprosto skvěle, všechny sektory jsem jel na sto procent, ale sám jsem se divil, jak rychlé to bylo," líčil Bradl.

Pouze v tréninku Moto2 se odpoledne neměnil nejrychlejší čas, Španěl Pol Espargaro zůstal nejrychlejší už dopoledním výkonem, i když se mu soupeři hodně přiblížili.

Páteční tréninky v Brně:
MotoGP:
1. Bradl (Něm., Honda) 1:56,500
2. Lorenzo (Šp., Yamaha) +0,038
3. Pedrosa (Šp., Honda) +0,100
22. Abrahám (ČR, ART) +3,913
24. Pešek (ČR, Ioda-Suter) +5,049
Moto2:
1. P. Espargaro (Šp., Kalex) 2:03,125
2. Nakagami (Jap., Kalex) +0,105
3. Kallio (Fin., Kalex) +0,131
Moto3:
1. M. Viňales 2:08,504
2. A. Márquez +0,039
3. Salom (všichni Šp., KTM) +0,373
12. Kornfeil (ČR, Kalex KTM) +1,917
Sobotní tréninky začínají už v 9 hodin, od 12.35 hodin se jede kvalifikace, která určí pořadí na startovním roštu pro nedělní GP.

Reklama

Související témata: