Hlavní obsah

VIDEO: Podmol díky svému triku drtí motokrosová esa, i když ho trápí bolest a padá mu i meníčko

Praha

Vynalezl nový trik, u něhož při nájezdu na salto stojí na sedačce, pojmenoval ho surfer flip a teď s ním poráží legendy freestyle motokrosu. Libor Podmol ovládl tři závody mistrovství světa v řadě a může útočit na zopakování svého celkového triumfu z roku 2010.

Povedený surfer flip v podání Libora Podmola při závodech v Gdaňsku.

 
Článek

Nakolik vám k výhře v Gdaňsku a dvěma v Basileji pomohl právě nový trik?

Nikdo jiný ho nedělá, to je obrovská výhoda. Pořád je to novinka, za půl roku už nebude a budu muset přijít s něčím novým. Někdy se dělají jen drobné změny a tohle není úplně malá novinka, tak jsem věřil, že můžu uspět. Naštěstí se to povedlo, i když konkurence je obrovská.

Větší než před čtyřmi lety, kdy jste seriál ovládl?

Určitě. Vždyť Dany Torres vyhrál celé X-Fighters jako nejkomerčnější sérii a já ho teď třikrát za sebou porazil. Rob Adelberg zase vyhrál loni X-Fighters v Americe… Těch pět šest jezdců je nejlepších na světě. A vyhrát třikrát po sobě? To nepamatuju.

Trik jste pojmenoval surfer flip, trénujete tedy přes léto i jako surfař?

Snažím se, ale stojím za prd. (úsměv) Člověk při tom triku musí udržovat rovnováhu jinak, než když stojí na stupačkách. Když se na salto odrazím z rampy, motorka mi jakoby uletí a až pak se na ni díky pákám vrátím z toho tsunami flipu. Nedá se to moc kontrolovat, jak škubnu s motorkou v rampě, už rotaci moc neovlivním.

Už vás někdo zkusil napodobit?

Ještě ne. Ale počítám, že brzy někoho uvidím. To je vývoj, někdo něco udělá, další ho zkopírují, díky tomu jdeme dopředu. Ale ten trik je můj a nikdo mi ho nevezme.

Jak člověka napadne úplně nový trik? Při tréninku, nebo třeba doma u televize?

Trávil jsem pár týdnů ve Španělsku a s bráchou jsem přemýšlel, jak se zlepšit. Druhý den jsme byli u molitanové jámy a zkusili, jak bude fungovat. Naštěstí to šlo dobře, jen jsme trik dopilovali. První pokus v závodě byl špatnej, protože se do molitanu špatně odhaduje vzdálenost. Od doby, co jsem sebou praštil, vím, že musím najíždět o dvacet procent rychleji.

Jak je na tom vaše ruka, kterou jste si právě při pádu v Berlíně poranil?

Je to pořád špatný, mívám ji zatejpovanou a s práškama na bolest. Teď se budu dávat deset dnů do kupy, aby se zahojila. Výron zápěstí je velký, když jezdím a jsem plný adrenalinu, nic necítím, ale pak bolí dost. Teď jsem byl na obědě, podávali mi meníčko a vypadlo mi z ruky...

Doktoři vám po pádu doporučovali delší pauzu, ale vy asi nejste zvyklý je moc poslouchat…

Chodím za těmi, kterým věřím odmala. Když tvrdí, že bych si ublížil ještě víc, nejezdím. Ale když řeknou, že se můj stav nezhorší, jen to bude bolet, tak to zvládnu. Je třeba zvážit rizika.

Reklama

Související témata: