Hlavní obsah

Maká na farmě jako Jágr. I to mi za řidítky pomáhá, říká mladý dravec Milík před pražskou bitvou

Praha

Za volantem traktoru je jako doma, práce na farmě mu není cizí a zároveň jako raketa létá za řidítky motocyklu na oválech. Václav Milík je trumfem české ploché dráhy nejen pro nadcházející pražskou Grand Prix (31. 5.), ač je věkem stále ještě juniorem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Milík (vpravo) loni při SP týmů na Markétě s kolegy Lukášem Drymlem (zleva), Alešem Drymlem a Josefem Francem.

Článek

„Aspoň semifinále," má jasno, že by premiérovou šanci startu na divokou kartu mezi elitou chtěl proměnit v umístění hodně vysoko - mezi osmi nejlepšími. A rád by pronikl třeba i do ještě užší společnosti lídrů závodu, který se v Praze pojede už poosmnácté a české maximum v něm pátou příčkou léta drží Antonín Kasper.

Když se v české metropoli konala GP v roce 1997 poprvé, byl malým capartem. To ještě jezdil jeho táta, ale do GP nikdy nenakoukl. „Sám si ho vybavuju naživo v jediném závodě ve Mšeně," připomíná nástupce v plochodrážním rodu. A také v sedláckém. „Doma jsem vždycky hodně pomáhal, traktor mě baví, jezdím s ním rád," říká úsměvem Milík mladší.

Tátovu libůstku - závody v orbě - napodobovat nehodlá, ale fyzická zátěž mu na bernardovském statku u Kutné Hory není cizí. Svaly, díky nimž krotí plochodrážní speciál, mluví za vše. „Připravuju se samozřejmě i v posilovně, ale asi i práce mi pomáhá," říká váhavě v narážce na určitou podobnost se slavným Jaromírem Jágrem a jeho dětstvím s prací na statku. Hokej shodou okolností jako většina plochodrážníků - coby vedlejší sport - také provozuje. „Hrál jsem i fotbal, jezdím i na krosové motorce, ale plochá dráha vyhrála, to bylo jasné."

Divoká karta jako dárek k narozeninám

Tahle sezóna pro něj přináší mimořádný posun v kariéře. Získal trvalé angažmá v britské lize. A sbírá tam body. Výtečně ale zná i pražskou dráhu, kde pojede příští sobotu. „Mám ji rád," říká, ač to u závodníků patřících k pardubickým konkurentům Pražanů jinak nebývá zvykem.

Přidělení divoké karty ho mimořádně těší, je to pro něj příjemný dárek k 21. narozeninám, které slaví ve středu. „Vždycky jsem si to chtěl s nejlepšími zkusit," tvrdí před ostrou premiérou mezi elitou. Doufá, že ho psychicky nezlomí účast v nejprestižnějším možném závodě. „Chce to nekoukat, s kým jste na startu," má recept na překonání stresu.

Když jel na Markétě loni mistrovství světa týmů, rval se udatně, jak je jeho zvykem, ale chyboval. Teď už se v britské lize v barvách Poolu vypořádal s řadou es. „I s Matejem Žagarem. A ten má tamní kratší dráhy pořádně najeté," připomíná hrdě skalp slovinského vítěze poslední GP ve finském Tampere.

Přijede i mamča

Na pražský díl GP nechystá speciální přípravu: „Závody jsou nejlepší  trénink," těší ho, že má dostatek startů v kvalitních ligových soutěžích. Z nich by se někdy chtěl odpíchnout třeba i k trvalé účasti v seriálu.

Na pražskou bitvu přijede z Bernardova celá rodina. „I mamča, která jinak na závody nejezdí," připomíná. S úsměvem vzpomíná na dávnou přetahovanou rodičů. „Táta chtěl, abych jezdil, mamča ne, abych se nezranil. Pak zase nechtěla, abych seč flákal, zato táta už zase nechtěl, abych závodil," vybavuje si.

Teď už má jasno on i rodina. Ve čtrnácti vyhrála plochá dráha. A již je jeho živobytím, i když je ještě juniorem. „Ale už posledním rokem, o to víc chci uspět i v juniorském šampionátu, který vrcholí na podzim v Pardubicích," dodává.

GP v Praze na Markétě - sobota 31. května, 19 hodin
Závod GP se v české metropoli jede už poosmnácté v řadě. Praha je nejčastějším pořadatelem klání seriálu, ač do něj původně byla zařazena jen jako " rotující" místo. Vítězi prvních tří závodů tohoto ročníku GP jsou Němec Smolinski (Western Springs), Polák Kasprzak (Bydhošť) a Slovinec Žagar (Tampere). Všichni si připsali vůbec premiérový triumf. V Praze mezi startující šestnáctkou nebudou chybět i matadoři Hancock z USA, Dán Pedersen či Australané Holder a Ward i britský obhájce titulu Woffinden. Celkově zatím vede Kasprzak.
Kam se Václav Milík dostane 31. května v pražském závodě GP?
Překoná Kasperovo české maximum (5. místo) a bude ve finále
34,1 %
Skončí v semifinále (na 5.-8. místě)
17,9 %
Neprojde mezi osm nejlepších
48 %
Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

Reklama

Související témata: