Hlavní obsah

Idiot? Dán není nebezpečný, říká bývalé plochodrážní eso. Neřízená střela do Prahy míří z Německa

Praha

Nelichotivé nálepky se ne a ne zbavit. Ale zároveň i jako jeden z favoritů přijíždí Dán Nicki Pedersen vedle dalších plochodrážních hvězd na pražskou Markétu, kde se v sobotu večer od 19 h pojede další díl Grand Prix.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dán Nicki Pedersen při jedné z předešlých zastávek v Praze

Článek

„Idiot. Nebezpečný soupeř," rozvířil ostrým slovním výpadem atmosféru hned na počátku tohoto ročníku prestižního seriálu jeden z Dánových soupeřů a loňský mistr světa Tai Woffinden z Velké Británie. Alespoň v tomto smyslu ho citovala média na Novém Zélandu, kde boj o světové prvenství startoval.

„Rozhodně nikoho záludně do prken neposílám," reagoval Pedersen, vyznavač ostré jízdy, která zvedá diváky ze sedadel a která mu v minulosti vynesla už tři tituly. „Když jsem měl minulý rok já dvakrát rozbitou ruku, o nikom jsem nic neříkal a mlčel jsem," narážel Dán na to, že v předešlé sezóně z divokých střetů na oválech vycházel zraněný spíše on než jeho protivníci.

Kdysi docházelo i na pěsti... V sobotu si to v Praze hvězdy z oválů rozdají znovu. „Nicki je tvrďák, jde si za svým, ale není nebezpečný," hájí Dána Tomáš Topinka, ještě nedávno domácí jezdecké eso, které má k Pedersenovi blízko i proto, že ho v roli manažera pražského Olympu nasazuje do závodů domácí extraligy.

„Jede ze široka, ale nesestřelí soupeře, jen mu nenechá prostor, aby ho pustil před sebe," pokračuje Topinka. „Neřízenou střelou je spíše Němec Smolinski," připomíná razantní nástup nového jména v GP. „Má obrovskou motivaci, chce ukázat, že na to má a že není náhoda, když se dostal mezi elitu," říká na adresu vítěze prvního závodu tohoto ročníku na Novém Zélandu.

„Obrazně řečeno je to jezdec, který jde proti proudu. Když ostatní jedou doleva, on doprava, dělá maximum pro úspěch, vypouští ligové soutěže, Grand Prix je pro něj vším, zmobilizoval i německé fanoušky, kteří ho dorazí podpořit," podotýká ředitel pražského závodu Pavel Ondrašík.

Vítězové závodů Grand Prix 2014
AucklandSmolinski (Něm.)
BydhošťKasprzak (Pol.)
TampereŽagar (Slovin.)
Praha?
Seriál má 12 závodů, zatím vede Kasprzak těsně před dvojicí Pedersen (Dán.)-Hancock (USA)
Pražský závod se jede v sobotu, program začíná v 18,45 h
V pátek od 17 h je na programu trénink
Z českých jezdců si nikdo nevyjel stále místo v tomto ročníku GP, na divokou kartu jede Václav Milík, náhradníkem je Zdeněk Holub a měl jím být i Roman Čejka, jenže ve čtvrtek mu operovali slepé střevo. Místo něj pozici zaujme Michal Škurla.
Kdo vyhraje pražský závod GP?
Nicki Pedersen (Dánsko)
14 %
Greg Hancock (USA)
22 %
Matej Žagar (Slovinsko)
3,1 %
Tai Woffinden (Velká Británie)
5 %
Krzysztof Kasprzak (Polsko)
5,9 %
Václav Milík (ČR)
32,9 %
Jaroslaw Hampel (Polsko)
5,1 %
Chris Holder (Austrálie)
2,9 %
Darcy Ward (Austrálie)
3,5 %
někdo jiný
5,6 %
Celkem hlasovalo 2036 čtenářů.

Reklama

Související témata: