Hlavní obsah

Plochodrážník Woffinden po druhém triumfu v pražské GP: Snad to táta shora všechno viděl

Praha

Praha je pro něj místem zaslíbeným. Britský plochodrážník Tai Woffinden má dvě výhry z Grand Prix, obě právě z oválu na Markétě v české metropoli. Loni byl jeho triumf předzvěstí zisku titulu mistra světa. Potvrdí podruhé, že právě vítěz pražského závodu se nezřídka stává šampiónem? "K tomu je ještě daleká cesta," říkal po sobotním večerním triumfu třiadvacetiletý rodák ze Scunthorpe. Věřil, že z nebe na něho opět dohlížel i jeho otec Rob, kdysi též závodník a rádce, který v roce 2010 zemřel na rakovinu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tai Woffinden z Velké Británie s trofejí po boku krásných hostesek.

Článek
Fotogalerie

„Stál jsem tak na tom pódiu, podíval jsem se nahoru a jen si pro sebe řekl: 'Přál bych si, abys tu byl, tati.' Moc bych si přál, aby mohl vidět, co se děje. Ale já jsem si jistý, že tam odtud všechno sleduje," pravil Brit na tiskové konferenci po závodě, který mu potvrdil, že je opět na dobré cestě.

Už před čtyřmi lety jel Woffi, jak mu v plochodrážním světě říkají, na Markétě poprvé. "Obří talent," měli o něm jasno odborníci. Coby benjamínek v Praze skončil čtrnáctý. A stejně dopadl i v pořadí celého seriálu.

Loni to v jeho podání na břevnovském oválu už bylo strhující představení, po němž nezadržitelně mířil za titulem mistra světa i přesto, že měl na počátku sezóny hned dvakrát zlomenou klíční kost. Britská plošina má po letech opravdové eso.

Letošní příběh jezdce s až hrozivými dírami v ušních lalůčcích na nezvyklé ozdoby je až nápadně podobný. Jen ty zdravotní trable se tentokrát týkaly nohy. Těžko se s ní soukal do letadla na dlouhou cestu na jižní polokouli. Jen těsně před prvním závodem GP na Novém Zélandu odkládal berle...

A v tuto chvíli už seriál vede - společně s Američanem Hancockem. "Na začátku sezóny by mě něco takového ani nenapadlo," přiznal Woffinden.

V sobotu sice nebyl zpočátku až tak suverénní, ale semifinále i finálovou jízdu zvládl excelentně. Dal zapomenout na v základní části bezchybného Australana Darcyho Warda, svého vrstevníka. A pak si poradil i s mazáky, z nichž čtyřiačtyřicetiletý Američan Greg Hancock ho ve finále proháněl nejvíce. Ale na vážný útok se nezmohl.

Z úvodních dvou závodů měl Brit chabý zisk. Minule v Tampere už ale byl druhý, v Praze přidal další body a vyhoupl se do čela celkové klasifikace společně s Hancockem. „Byl to tady pro mě úžasný večer. Dařily se mi starty a tvrdě jsem pracoval. Byla  to strašně tvrdá práce. Nikdy jsem nemakal tolik jako v poslední době, abych se zase dostal do formy," tvrdil Woffinden. Ale bodově je to stále vyrovnané. Lídra od pátého Slovince Mateje Žagara dělí pouhé tři body, ještě osmý Fredrik Lindgren ze Švédska jich ztrácí jen osm.

„Musím dál dřít, poctivě pracovat. Je těžké udržet formu. Nesmím dělat hlouposti. Už to řekla spousta lidí přede mnou, ale já to chci dodržet," dodal Woffinden.

Reklama