Hlavní obsah

Farmu nechal na tátovi, vyzrál v dravce. Snad to letos na Markétě vyjde lépe, říká Milík

Praha

Suverénně naskočil na postupovou vlnu. V Debrecínu během minulého víkendu Václav Milík s jistotou skončil čtvrtý a prošel do poslední bitvy o účast v seriálu plochodrážního ME. Vzápětí v italském Lonigu byl třetí a jde dál i v kvalifikaci pro příští ročník Grand Prix, nejprestižnějšího seriálu. Co víc? Může se těšit, že se v něm sveze i v téhle sezóně. Už podruhé pojede jako divoká karta v Praze na Markétě 23. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Milík (vpravo) na archivním snímku při MS týmů v Praze s kolegy z reprezentace (zleva) Lukášem Drymlem, Alešem Drymlem a Josefem Francem.

Článek

„Loni jsem se moc neukázal, děkuju organizátorům za další šanci," říká Milík, snad nejnadějnější ze sestavy současných mladých českých jezdců.

Sezónu syn bývalého reprezentanta rozjel excelentně. „Poladil jsem motorky, nechávám si je připravovat i v Polsku," připomíná vazby na zemi plošině zaslíbené.

Hlavně pohoda a radost

Jak ale vyladit stejně tak nezbytné jezdecké umění? „Chce to být co nejvíc na motorce, k tomu v zimě posilovna," nehledá žádné zázračné recepty k proměně v plochodrážního dravce. „Hlavně musím být v pohodě. Jet s radostí, ne křečovitě, pod tlakem," má jasno.

Během minulého víkendu se mu to právě takhle dařilo. „Začátky sice nevycházely, ale skočil jsem na jinou motorku a šlo to," líčí, kterak se dopracoval k relativně hladkému dvojímu postupu. „I táta řekl: 'dobrý'," poznamenal jezdec z východu Čech, kde zoceluje svaly potřebné pro zkrocení plochodrážního speciálu i na rodinné farmě. „Teď to ale jde mimo mě, bylo to na tátovi, zkraje sezóny se mnou ani nejezdil na závody, teď už jo. Snad jemu i fanouškům na Markétě vynahradím ten loňský rok," doufá v lepší než loňské patnácté místo a zisk pouhých dvou bodů.

GP v Praze se jede už podevatenácté
Letos je závod uskuteční v sobotu 23. května v 18.45 h, o den dříve je na programu trénink
Žádné jiné místo nepořádalo GP častěji
Z letošního seriálu je odjet jediný díl. Varšavská premiéra ovšem skončila ostudou. Ze závodu se uskutečnila zhruba polovina, pro technické potíže byl předčasně ukončen
Vítězství si připsal Slovinec Žagar
Před pražským podnikem se jede ještě GP Finska 16. května

Přitom se už před rokem zdálo, že by mohl trápit Hancocka, Woffindena a další esa. Bodů ale pobral minimum. Juniorská dychtivost tehdy ještě na pole matadorů nestačila. A ke všemu si natloukl. „Myslím, že se mi daří odbourávat stres," věří, že má větší šanci na lepší výsledek na dráze, jež je letos dějištěm GP už podevatenácté.

Jen skvostnější český výsledek chybí téhle jedinečné pořadatelské bilanci. Nejvýše se na Markétě dostal Antonín Kasper, který byl pátý v roce 1999, kdy byl stálým aktérem série. Tomáš Topinka při GP v roce 2003 jako náhradník vyšplhal na lichotivé šesté místo.

Čtyřčlenné finále zatím českým barvám na domácí půdě uniká, vybojoval ho opakovaně Lukáš Dryml v dobách své největší slávy jen na cizích drahách. Poslední výraznější výsledek v Praze zaznamenal Josef Franc v roce 2012, kdy byl sedmý jako vůbec nejlepší česká divoká karta v historii.

Žádný dárek, zasloužil si to

Překoná ho Milík ve své první seniorské sezóně? Pozvánku na start s elitou obdržel opět skoro jako dárek. Den před závodem oslaví dvaadvacáté narozeniny... „Udělali jsme dobře, že kartu dostal, i když jako dárek to brát nelze, zasloužil si ji," naráží Petr Ondrašík, šéf pořádajícího klubu, na to, že Milík má v počátku sezóny jednoznačně nejlepší výsledky z českých adeptů na start. Pražští pořadatelé pro něj žádali u šéfů celé dvanáctidílné série divokou kartu na celou sezónu. Marně. Mohou tak ale učinit i příští rok. A je tu šance, že Milík zdárně projde i dalšími díly kvalifikace.

„Vaškovi přeju, abychom už neřešili, jestli mu dát divokou kartu na náš závod, nebo ne, ale aby tenhle rok zvládl tak, aby v Grand Prix odjel celou sezónu," dodává Ondrašík.

Jak po loňském 15. místě dopadne Václav Milík v Praze?
Zazáří, projde do finále, tedy mezi první čtyři
25 %
Skončí v semifinále, mezi nejlepšími osmi
37,7 %
Bude lepší než 15., ale na semifinále to stačit nebude
30,1 %
Skončí zase 15., případně ještě níže
7,2 %
Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Reklama

Související témata: