Hlavní obsah

Musím přinést statisíce, abych dál jezdil, říká Kornfeil před GP Brna

Brno

V Brně zajel Jakub Kornfeil nejlepší umístění kariéry, když tam před pěti roky skončil pátý. Také v tomto roce se k nedělnímu domácímu závodu Moto3 upíná s nadějí, i když sezóna mu přináší zatím spíš jen zklamání. „Vůbec nejsem tam, kde bych chtěl být,“ lituje.

Foto: Team Racing SIC M7 Drive, ČTK

Jakub Kornfeil (vlevo) během Velké ceny v Indianapolisu.

Článek

„Když už bylo pár světlých momentů, neměl jsem štěstí. Vpředu mě pokaždé někdo shodil, tohle nemám šanci moc ovlivnit. Spíš přemýšlím o svém stylu, co všechno ještě zlepšit," říká aktuálně 19. jezdec šampionátu, jenž se mezi elitní desítku prosadil letos pouze jednou.

Před Brnem vždy otevřeně mluvil o útoku na vysněné pódium, teď je ale pod dojmem negativních zkušeností opatrnější. „Přál bych si co nejdéle udržet s vedoucí skupinou a nezáleží na tom, kolik v ní bude lidí, vždyť loni se nás patnáct v cíli vešlo do dvou vteřin. Chci prostě jet tak, aby mě celý závod zabíraly kamery. To pak vyhecuje k podpoře i diváky a je fantastické, když lidé na tribunách stojí a ženou vás dopředu," tvrdí 22letý Kornfeil.

Zvýšený zájem o svou osobu se snaží pokaždé užít. „Nevyvádí mě to z pohody. V Brně potkávám lidi, z nichž mnohé celý rok nevidím. Byla by obrovská škoda, kdyby se tu mělo jet letos naposledy, i když sám vlastně ani nevím, jestli je v něčích silách brněnský závod udržet," uvažuje.

O tom, jestli se Kornfeilovi podaří v nedělním závodě čeřit vodu, už hodně napoví sobotní kvalifikace určující postavení na startu. „Alfa a omega všeho bude, abych začínal nejhůř z páté řady. Při vyrovnanosti nějakých dvaceti jezdců tam rozhodují setinky. Nemám ale absolutně štěstí na to, abych se za někým vyvezl a trefil aspoň jedno mimořádně dobré kolo."

Statisíce korun na další sezónu

Složité bude při očekávaných extrémních teplotách nastavení motocyklu. „Venku má být až 38 stupňů, dráha bude mít tak pětapadesát a dá se čekat, že bude hodně klouzat. Musíme všechno nachystat tak, aby technika i lidi vydrželi úmorné vedro," tvrdí Kornfeil, jenž zřejmě i příští rok zůstane v malajsijské stáji Drive. „Mají mě tam rádi a chtějí mě dál. O spokojenosti sice nemůžu mluvit, ale všichni vědí, že motorka nejede tak, jak bychom si představovali, a kluci mechanici se na ní teprve učí."

Předpokladem udržení si místa v týmu je ale sponzorský příspěvek. „Abych se mohl bavit tím, co mám strašně rád, musím přinést statisíce korun," nechce být Kornfeil konkrétní. Je tedy nejen závodníkem, ale i podnikatelem. „Vždycky přijdu s nějakým nápadem a otec ho zrealizuje. Teď se zaměřujeme především na prodej tuňáků na různé způsoby," prozrazuje.

Letní pauzu v motocyklovém šampionátu si Kornfeil zpestřil triumfem ve světové sérii JetSurfu. „Je to nový extrémní sport na vodě, laicky řečeno závodí se na prknech s motorem. Prvenství si cením, ale je to pořád hlavně relax a zábava s kamarády," tvrdí.

Reklama

Související témata: