Hlavní obsah

OBRAZEM: Slavní brněnští vítězové se předvedli při vzpomínkové jízdě v centru na náměstí

Brno
Aktualizováno

Teploměr šplhal přes poledne ke čtyřiceti stupňům, když v rozpáleném centru Brna zaduněly závodní motocykly. Vzpomínkovou jízdou na Dominikánském náměstí, kde přihlíželo několik stovek diváků, začal doprovodný program Grand Prix, která slaví 50 let od prvního závodu mistrovství světa v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V rámci oslav 50. výročí prvního závodu motocyklové Grand Prix se uskutečnila vzpomínková jízda Brnem, které se zúčastnili legendární jezdci ze světa i z bývalého Československa. Na snímku jsou (zepředu) bývalý závodník Miloš Sedlák, německý motocyklista Stefan Bradl a Karel Hanika ml.

Článek
Fotogalerie

Z ciziny přijeli na svých historických strojích někdejší vítězové brněnského závodu 76letý Angličan Phil Read i 55letý Australan Wayne Gardner. „V mém věku už hodně vzpomínám a pozvání do města, kde jsem šestkrát zvítězil, mně udělalo radost. Já tady ale jezdil ještě na přírodní trati, dnešní automotodromy jsou už přece jen něco trochu jiného," líčil Read.

„Když se řekne Brno, tak mě vždycky zavoní benzín a jsem rád, že tady už půjde v motocyklových stopách i můj potomek," tvrdil Gardner, jenž se v roce 1987 stal prvním, kdo na novém Masarykově okruhu vyhrál závod královské třídy do 500 ccm. Syn Remy letos jezdí už šampionát Moto3 se strojem Mahindra. „Když by o to stál, přispěju mu otcovskou radou, ale on má dost svého rozumu," usmál se.

Na náměstí dorazily také někdejší československé legendy. Petera Baláže ale mrzelo, že svou čtyřicet let starou Jawu v pravý okamžik nenastartoval. Jel tedy na náhradním motocyklu a 71letý Bohumil Staša, který v roce 1971 stál v Brně po Velké ceně na druhém stupínku vítězů, divákům zamával. „Trápí mě problémy se srdíčkem a špatně chodím. Proto jsem ani na motocykl nesedl," prohlásil.

Předvedla se v akci rovněž celá trojice českých účastníků letošního MS, přičemž Karel Hanika si stihl vyfotit na motocyklu i svého otce, někdejšího závodníka a Karel Abraham divákům představil dokonce svou ostrou závodní Hondu. „Byla to akce pro lidi, aby si užili motorky i tam, kde je obyčejně nevidí," přiznal Abraham.

Reklama