Hlavní obsah

Dvacetiletá tradice. Markétu čeká jubilejní závod a nebojí se ani bouřky

Praha

Nikde jinde na světě se nejezdí plochodrážní Grand Prix nepřetržitě dvacet let jako na pražském oválu Markéta. Dnešní jubilejní závod tam začíná v 18.45 h a je už čtvrtým dílem letošního seriálu, který zatím provází obrovská vyrovnanost.

Foto: Robert Procházka

Václav Milík (16) na startu jedné z jízd při loňské GP na Markétě.

Článek

V čele pořadí je vítěz posledních tří ročníků pražského závodu Tai Woffinden, jenž se letos zatím pokaždé objevil ve finále. „Pražská dráha není pro mě ta nej, ale dokážu na ni jezdit rychle. Jen si nesmím myslet, že něco přijde zadarmo. Je nutné zůstat soustředěný," líčí 25letý Brit. Stejný zisk bodů jako obhájce titulu má i Australan Chris Holder, který byl mistrem světa před čtyřmi lety, ale na Markétě mu to nikdy nešlo. „Snad se tu na sedmý pokus probiju mezi čtyři účastníky finálové jízdy," doufá.

Jen o bod zpátky za vedoucí dvojicí je nestor světové ploché dráhy Greg Hancock z USA, jenž v Praze zvítězil v roce 1997, kdy tu začala tradice zastávek šampionátu. Trojnásobný mistr světa je ve 46 letech nyní nejstarším jezdcem startovní listiny. „Už mě asi nemá co překvapit. Na Markétě je důležité dobře odstartovat a dostat svůj nos o kousek před ostatní. Vítěz závodu v Česku obvykle vyhrává i celý šampionát a bylo by docela pěkné, kdybych já byl tím chlapem, jemuž se tohle povede," usmívá se Hancock.

Potřetí za sebou se doma na divokou kartu sveze Václav Milík, jenž v předchozích letech ale dosáhl vždy jen na dva body a skončil patnáctý. „Půjdu na start s tím, že si chci zajezdit, než se nějak stresovat výsledkem. Snad mi to zafunguje," přeje se a za favorita označuje Woffindena. „Dokáže trefit stopu za jakýchkoliv podmínek, i když se ta dráha mění v průběhu závodu. V tom je opravdu mimořádný talent," oceňuje nejlepší český plošinář týmového kolegu z polské Vratislavi.

„Favoritů by se našlo víc, ale moc bychom si přáli, aby domácí jezdec nějak míchal karty. Jsme nachystáni ve všech směrech a dráha je připravená natolik, aby pohltila i déšť, kdyby se měla naplnit předpověď sobotní večerní bouřky," naznačuje ředitel závodu Petr Ondrašík.

Osobně doufá v návštěvu až deseti tisíc lidéí. „Divácký zájem je opravdu veliký a pomohli tomu i polští fanoušci, které nabudilo, že minule v Dánsku vyhrál Janowski. Podle všech indicií bychom měli mít vyprodáno, zbývá už jen pár desítek vstupenek," tvrdí Ondrašík a jen připomíná, že nedoléčená zlomenina stehenní kosti ještě nepustí na start dalšího Poláka Hampela.

Reklama