Hlavní obsah

Pešek se v Kataru pokusí navázat na senzaci z Jerezu

PRAHA

S nelehkých cílem navázat na senzační druhé místo ze španělského Jerezu odletěl k další Grand Prix do Dauhá český motocyklový reprezentant Lukáš Pešek. V Kataru bude po dvoutýdenní přestávce pokračovat druhým dílem sezóny světový šampionát silničních motocyklistů a Pešek se postaví na start v nové úloze - bude patřit k favoritům nejslabší kubatury do 125 ccm.

Článek

Dvacetiletý pražský závodník v Jerezu potvrdil výborné časy ze zimního testování a suverénně se katapultoval mezi elitu. První kvalifikaci vyhrál, ve druhé si udržel pozici v první řadě a v závodě i přes problémy se zadní brzdou dojel bezpečně na stříbrné pozici.

Žádné velké oslavy se však u Pešků nekonaly. "Jede se dál, jakoby nic nebylo. Jak na tom budu, se uvidí podle tréninků a v závodě podle prvních dvou kol. Cíl je pořád stejný - jezdit v přední skupině a v posledním kole se pak může stát všechno," řekl tovární jezdec Derbi Lidovým novinám před úterním odletem.

V Kataru se představí potřetí v kariéře. V roce 2004 skončil v Dauhá sedmnáctý, loni do cíle nedojel. "Sfouklo mě to tam ze silnice," uvedl Pešek. Po pádu se sice pokusil v závodě pokračovat, ale nakonec své snažení vzdal. Letos chce dopadnout lépe, musí se však vyrovnat s nepříjemným pískem na trati.

Naopak na svůj nejhorší start do sezóny v posledních šesti letech se bude snažit zapomenout hlavní hvězda MS Valentino Rossi. Fenomenální Ital měl v Jerezu karambol hned v první zatáčce a nakonec dojel čtrnáctý. V Kataru je však připraven navázat na své loňské prvenství.

"Předsezonní testy v Kataru byly celkem dobré a výborné vzpomínky mám i na loňský rok, kdy jsme zde absolvoval asi nejvíce vzrušující závod v celé sezoně. Pořád jsem jel na maximum a tvrdě bojoval s Melandrim. Věřím, že letos to bude podobné," citovala sedmadvacetiletého Rossiho agentura Reuters.

Reklama