Hlavní obsah

Volejbalistky se radují z postupu

JABLONEC NAD NISOU

České volejbalistky dosáhly skvělého úspěchu. V Jablonci nad Nisou porazily v závěrečném utkání kvalifikační skupiny o postup na mistrovství Evropy po obětavém výkonu tým Rumunska a mohou se už těšit na zářijový kontinentální šampionát v Turecku.

Článek

"Jsem nesmírně rád, že se to děvčatům podařilo. Z nepříznivě rozehrané kvalifikace jsme se v celkovém hodnocení díky nynějším dvěma výhrám na domácí půdě v řadě vyšvihli až na nejlepší místo ze třech týmů, postupujících ze třetí příčky. Zápas proti Rumunkám se vyvíjel podle našich představ a s výsledkem jsem nadmíru spokojen," konstatoval trenér národního družstva Stanislav Mitáč.

Vyrovnaný stav úvodního setu vydržel jen do 5:5. Od té chvíle bylo zřejmé, že české reprezentantky hrají se stoprocentní koncentrací, naladěny na bojovou notu. Dobře podávaly, rozhodující náskok vybudovaly Matuszková povedenými bloky a Sieglová pestrou nahrávkou. Poslední bod udělala Havlová hned prvním proměněným setbolem.

Na začátku druhého dějství Rumunky trochu zvedly hlavu, ale elán jim vydržel jen do stavu 13:12. Závěr sady se stal opět záležitostí českého týmu. Třetí set se dlouho vyvíjel znovu ve prospěch domácích volejbalistek, které vedly 15:11. Sada ale dospěla do rušné koncovky, ve které se štěstí přiklonilo na stranu hostujících hráček - 24:26. "Špatnou přihrávkou Horké a Chalcarzové jsme soupeřkám nabídli šanci k chvilkovému zdramatizování utkání. Hráčky se ale zase semkly a prokázaly velkou touhu po vítězství," poznamenal Mitáč. Jeho svěřenky pak ve čtvrté sadě předvedly exhibici, když dovolily Rumunkám zisk pouhých dvanácti bodů.

"Třebaže soupeřky nepřijely v kompletní sestavě, i bez legionářek z italské Serie A byly v některých fázích solidním protivníkem. Za stavu 2:0 na sety to vypadalo na brzký konec, ale ani po prohraném třetím setu jsem vůbec nepochybovala o postupu. Podaly jsme kolektivní výkon, povzbuzováním nám pomohly i holky z lavičky," líčila kapitánka týmu Andrea Sieglová.

Kvalifikace ME:Česko-Rumunsko 3:1 (16, 19, - 24, 12)
Sestava ČR: Sieglová, Havlová, Horká, Matuszková, Kalčíková, Bucková, libero Tomanová, střídaly Šimánková, Paříková, Chalcarzová, Spalová. Hráno 80 minut.

Reklama