Hlavní obsah

Buggyru čeká první ostrý test před pokusem o světový rekord

PRAHA

První ostré zkoušky před pokusem o zdolání světového rychlostního rekordu na jeden kilometr s pevným startem čekají ve čtvrtek úřadujícího mistra Evropy v závodech tahačů Davida Vršeckého. Pilot roudnické stáje Buggyra bude usilovat o zlomení dosavadního maxima na přelomu listopadu a prosince na letišti v Panenském Týnci, kilometrovou trať potřebuje zajet pod 22,66 sekundy.

Článek

Vršecký je s buggyrou držitelem světového rekordu v maximální rychlosti, před čtyřmi lety vytáhl s vozem specifikace super truck v Dubaji ručičku tachometru až na 281,723 km/h. Z úspěšného speciálu, jemuž vysněná hranice 300 km/h zatím odolala, proto vychází i modifikace pro rekord s pevným startem. „Vůz je o tunu lehčí než závodní stroj na okruhy. Má šestistupňovou sekvenční převodovku, proti rekordu na top speed je tam ale trochu jiný převod. Trochu jiné jsou plasty, úplně odlišné pneumatiky. Motor je z devadesáti procent stejný,“ líčil Vršecký v rozhovoru pro Sport.cz.

Ve čtvrtek se Vršecký se svým speciálem poprvé projede po ploše letiště, kde se pokus o překonání rekordu odehraje. „První nastartování je již za námi, dneska vyjedeme poprvé ven z haly. Zítra absolvujeme první ostré zkoušky na letišti v Panenském Týnci,“ přiblížil letošní vítěz evropského seriálu. Na překonání současného maxima, jehož držitelem je Švéd Boije Ovebrink, mají roudničtí termín 26. a 27. listopadu 2008 a 3. a 4. prosince 2008.

A prakticky jediné, čeho se Vršecký se svým týmem obává, je počasí. „Čistě teoreticky by to mělo klapnout. Bez problémů to ale nebude. Během hodiny se musí překonat rekord v obou směrech a nepočítám, že by to bylo o dvou jízdách. Jsem na to hodně zvědavý. Pokud ale bude mokro nebo mlha, tak je to s prominutím v hajzlu. Zima nevadí, když to přeženu, tak může být klidně minus dvacet stupňů,“ dodal český pilot, jenž si v případě úspěchu nadělí příjemný dárek k blížícím se třiatřicátinám.

Buggyra útočí na rychlostní rekord s pevným startem na 1 km...
Současným držitelem rekordu je od 16. listopadu 2007 bývalý švédský truckový závodník Boije Ovebrink, jehož maximum má hodnotu 158,828 km/h. Podle pravidel FIA je nutno z rychlosti 0km/h zajet 1km v co nejkratším čase (resp. pod 22,66 vteřin) a to v průběhu jedné hodiny v obou směrech. Z dosažených rychlostí se pak určí výsledný rychlostní průměr.
Významným faktorem je počasí a tým má proto dva a dva oficiální termíny - 26. a 27. listopadu 2008 a 3. a 4. prosince 2008. Dohled nad regulérností pokusu a roli technického komisaře budou na letišti v Panenském Týnci mít zástupci FAS ČR.

Reklama

Související témata: