Hlavní obsah

Tým BlueForce už je v Londýně

LONDÝN

Jihočeský tým BlueForce, který byl v Česku nejlepším z účastníků projektu Formule 1 ve školách, už je v Londýně na mezinárodním finále. Tam se bude snažit poprvé v desetileté historii světového šampionátu zaujmout porotu projektem pocházejícím ze země, kde se závodním dovednostem naučili piloti jako Tomáš Enge, Jan Charouz či Jarek Janiš.

Foto: F1 ve školách

Tým BlueForce v Londýně

Článek

V neděli studenti Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích zamířili ranním letadlem British Airways z Prahy do Londýna, kde byli už v devět hodin místního času. V týmových tričkách Vendula Malá (manažerka), Jan Frouz (konstruktér a výrobní technik), Jan Tománek (výrobní technik), Petr Skřivánek (grafik) a Milan Novotný (vedoucí projektu na škole a zodpovědná osoba týmu) budili patřičnou pozornost.

V zavazadlech měli kromě modelů formule 1 také kupříkladu vlastní projektor pro využití při ústní prezentaci. Po společném fotografování na letišti v týmovém oblečení následoval metrem přesun do hotelu, kde jsou ubytované výpravy všech dvaceti zúčastněných zemí. Soutěži bude jednatřicet týmů.

Procházka po Trafalgarském náměstí

Do Strand Palace hotelu dorazili čeští studenti po hodině cesty metrem. Ještě před obědem se rozhodli pro krátkou procházku v blízkosti Trafalgarského náměstí. Pak sledovali nedělní Grand Prix Itálie na okruhu v Monze, jehož vítězem se stal Rubens Barrichello, a stačili se seznámit s prvními soupeři z mezinárodního finále.

Členové BlueForce už za sebou mají i první oficiální bod programu světového šampionátu, jímž byla podvečerní akreditace, při níž musel tým pod taktovkou manažerky Malé předložit konstrukční dokumentaci, technické výkresy, dva modely F1, CD s potřebnými daty a list technických specifikací.

Hned v pondělí pak začal už ostrý kolotoč povinností spojených s finále. Ráno tým absolvoval zahajovací mítink v katedře elektrotechniky. Pak přišla na řadu společně s členy dalších týmů prohlídka centra Londýna na obojživelném stroji. Nejprve tak čeští reprezentanti z jihu Čech viděli z břehu slavný Big Ben, katedrálu Buckinghamský palác či sídlo tajné služby MI5, posléze už z hladiny řeky třeba London Eye či Westminsterský palác. Přitom nemuseli změnit dopravní prostředek. „Je to speciálně upravený stroj starý šedesát šest let. Za války jich Američané dodali do Velké Británie přes dvacet tisíc,“ vysvětloval studentům průvodce.

Vítězové českého finále byli z Londýna nadšeni. „Zajímavý byl už samotný dopravní prostředek, který se pohyboval po suchu i na vodě. Hodně mě nadchla projížďka pod mostem, kde se točily scény do zatím posledního dílu Harryho Pottera. Zajímavý byl i pohled na londýnské oko z hladiny řeky. Moc se těším, až se tam vypravíme,“ říkal Petr Skřivánek.

Prohlídka města po vlastní ose

Manažerka týmu plánovala, jak během pátečního volného odpoledne vyrazí na důkladnou prohlídku centra města po vlastní ose. „Londýn se mi moc líbí. Zejména stará architektura. Máma tvrdí, že po maturitě mě sem na rok pošle, abych se důkladně naučila řeč. Nebránila bych se tomu,“ vyprávěla Vendula Malá, když se chystala na oběd se všemi týmy.

To už za sebou měli všichni zúčastnění soutěž na rychlost reakce, kterou organizátoři testovali na simulátoru F1. Právě Vendula Malá byla z týmu druhá nejúspěšnější po Janu Tománkovi, v jehož případě se stopky měřící startovní reakci zastavily na čísle 0,183 sekundy. Pro vítěze této soutěže přitom byla  připravena mimořádně atraktivní odměna v podobě čtvrtečního zápolení ve hře Formule 1 s úřadujícím mistrem světa z týmu McLaren Lewisem Hamiltonem. Ten by měl mezi soutěžící dorazit ve čtvrtek vpodvečer.

Do té doby bude jasno o vítězi soutěže. Už v pondělí odpoledne totiž týmy chystaly v soutěžní aréně vlastní prezentační boxy. Tomu předcházela výměna dárků mezi všemi zúčastněnými. A tak si studenti z jihu Čech domů povezou kupříkladu bumerang darovaný australským týmem, speciální koření a vůně od studentů z Ománu, trička s motivy Číny i mnoho dalších zajímavých předmětů. V úterý pak začíná ostrý souboj o trofej, kterou věnoval nejvyšší boss formule 1 Bernie Ecclestone a také o roční stipendium na univerzitě v Londýně.

Projekt Formule 1 ve školách je celosvětovou vzdělávací soutěží určenou studentům středních škol ve věku patnáct až devatenáct let. Úkolem týmu bylo vyrobit miniaturu modelu formule 1 a následně s ní závodit. Hlavním cílem projektu je naučit pracovat studenty s předními konstrukčními a technologickými softwary, stejně tak k lepšímu porozumění designu, aerodynamiky, fyziky, grafiky, marketingu, finanční strategii a práci v týmu.

Reklama