Hlavní obsah

VIDEO: Buggyra se o rekordy pokusí ještě jednou na vhodnějším okruhu

PRAHA

Marné bylo úterní počínání Davida Vršeckého se dvěma tahači buggyra. Pneumatiky na oválu v Lausitzringu nevydržely tolik, aby auta v potřebném tempu obkroužila požadované distance a zlomila letité světové rekordy. Tým Buggyra se přesto svého úmyslu nevzdal. Vzhledem k životnosti používaných gum vyhodnotil ne právě vhodnou volbu okruhu a v pátek 16. dubna se pokusí o reparát.

Foto: www.buggyra.com

Na rekordy v úterý nedošlo, povedou se Vršeckému v pátek?

Článek
Fotogalerie

Tým opět zamíří do východoněmeckého Lausitzu, ale už se neobjeví na závodním oválu Eurospeedway. Jako místo pokusu si roudnická stáj vybrala v těsné blízkosti ležící testovací trať Dekra, která má mít k překonání porce čtyř rekordů - na 100 kilometrů, 100 mil, v hodinovce a na 500 kilometrů - vhodnější parametry.

Klopenější zatáčky by měly víc vyhovovat

„Ještě v úterý jsme se na ní byli podívat. Pro potřeby rekordu je podstatně výhodnější. Má tvar nuly se dvěma dlouhými rovinkami. Na konci každé z nich jsou zatáčky klopené mnohem víc než na Eurospeedway. Pneumatiky by neměly být vystaveny takovému zatížení, jako tomu bylo v úterý,“ vyslovil svůj názor Vršecký.

Přes nepokoření rekordů tým nepovažuje své první účinkování na Lausitzringu za neúspěch. „Riziko sice nepřineslo předpokládaný zisk, ale dostatečně jsme otestovali oba motory, a ty se chovaly ve velkých rychlostech na výtečnou,“ pochvaloval si boss a manažer týmu Jan Kalivoda.

S ním beze zbytku souhlasil i Vršecký. „Agregát fungoval po celou dobu zcela spolehlivě, nezaznamenal jsem sebemenší problém. Máme hodně rychlé a silné auto a k tomu velmi cenná data. Dalo by se spočítat, kolik jsme při rekordní snaze odjeli závodů, a to všechno bez jediného servisu.“

Dvojnásobný evropský šampión se nebránil porovnání s víc jak sedmdesát let starými rekordy, které drží Brit George Eyston. „Podle dochovaných informací měl mnohem příznivější podmínky než my na Lausitzringu. Jezdil na oválu s prudce klopenými zatáčkami. Stačilo, aby najel na ovál, našel vhodnou stopu a pak mohl v relativním klidu kroužit, protože měl ideální přilnavost pneumatik,“ vysvětlil Vršecký a naznačil, že podobné podmínky by mohly na okruhu Dekra panovat v pátek.

Kdo bude Vršeckého stájovým kolegou?

Podle něj není prý snadné životnost pneumatik dopředu určit. „Teoreticky se dá odhadnout všechno. Nicméně podobný pokus s tak velkým a těžkým autem a při takových rychlostech dosud nikdo neabsolvoval, takže jsme se neměli čeho chytit. Věděli jsme, že Lausitzring má levé zatáčky, takže budou trpět pravé pneumatiky, ale v jedné jízdě nám odešla i levá guma. Každopádně jsme teď chytřejší. Problémem nebylo, že by se obutí sjíždělo. Materiál neubýval, ale nadměrně se zahříval. Možná by nám víc vyhovoval hrubější asfalt,“ přemítal pilot.

Ať už páteční druhý den rekordů dopadne jakkoliv, Buggyra slíbila, že odtajní jednu neznámou pro nadcházející sezónu. Tou je jméno druhého jezdce. „Máme několik kandidátů, s nimiž jsme přes zimní přestávku jednali. Teď už se musíme pro jednoho rozhodnout, protože příští týden se podávají přihlášky do Evropského poháru,“ dodal Kalivoda.

Reklama

Související témata: