Hlavní obsah

V Praze se jede bláznivá motorkářská show, jejím motivem je příběh 20. století

PRAHA

Motokrosaři, trialisté, freestylisté. A nejen ti se sejdou v sobotu na prvního máje v pražské Tesla Areně na holešovickém Výstavišti. Tentokrát však nebudou soutěžit ani závodit. Ale o život jim možná půjde o to víc. Poprvé v Česku předvedou motoristicko-kaskadérskou show s názvem Crazy Day.

Foto: crazyday

Ukázky z vystoupení Crazy Day.

Článek
Fotogalerie

Od devatenácti hodin začnou vyprávět částečně pravdivý příběh z roku 1900, který skončí v současnosti. Protnou se v něm čtyři generace jedné rodiny. Ústřední postavou je malý Tom, který diváky příběhem provede, a jeho představitel jedenáctiletý Jakub ukáže své umění na motorce.

Vrcholem bude jízda v globusu smrti

Bude sekundovat mistrům republiky v trialu, účastníkům světových šampionátů, či zahraničním hvězdám motorkářského „šílenství“. Nad vším ční a dohlíží Jan Holub, bývalý špičkový judista, který již za kariéry přesedlal k filmovému kaskadérství. Díky němu se dostal do zahraničí, kde se mu během jednoho večera a následného rána změnil život.

Shlédl podobnou kaskadérskou show, kterou nyní přiváží do Prahy, a skromně si přiznal, že v takové skupině profesionálů nemá co dělat. Pak ho však ředitel oné zahraniční show vyzval, aby předvedl některé své kousky. A už se skupinou zůstal a jeho pobyt v zahraničí se rázem protáhl o půl roku.

„Už tehdy jsem měl v hlavě, že bych něco takové rád přivezl domů do Česka,“ říká pár hodin před premiérou v Praze Jan Holub a doplňuje: „Byly to tři roky snění a skoro rok a půl práce. Ale bude to neuvěřitelná podívaná, která v Česku ještě nebyla.“

Na jednom jevišti se během příběhu malého Toma protnou jak motorkáři, tak čtyřkolkáři, ale i automobilisté. „Show nebude jen o skákání, ale kluci se musejí vžít i do rolí, což pro ně může být těžší než samotné ježdění,“ říká Holub. Vrcholem by měla být jízda tří „bláznů“ v globusu smrti, tedy železné kouli. „Tato část je nejnáročnější. Na techniku, logistiku, přesnost i zručnost,“ vypočítává Holub, který věří, že holešovickou halu pro 13 tisíc diváků zaplní alespoň z poloviny.

Někteří pojedou zadarmo

Show platí ze svého a náklady prý jdou do miliónů korun. „Pro sponzory je to zatím nezajímavé, protože Crazy Day nikdo nezná,“ popisuje Holub a dodává: „Občas je mi mdlo z toho, co to všechno stojí a jak se to zaplatí. Ještě že mi pomohou kamarádi-kaskadéři a účastníci.“

Někteří prý přijedou bez nároku na honorář, jiní dokonce přidají i finance. „Zahraniční účastníci to berou prestižně a i k mému překvapení jsou levnější, než někteří Češi,“ tvrdí Holub. „Nekonkurujeme žádné takové akci v Česku, protože nic podobného tu ještě nikdy nebylo. Navíc mám pod sebou nejlepší z nejlepších.“

Reklama