Hlavní obsah

V elitní kategorii 24 Le Mans letos Češi chybí, Enge s Charouzem chtějí uspět ve svých třídách

PRAHA/LE MANS

Poslední z trojice nejvyhlášenějších automobilových závodů na světě startuje tradičně na okruhu v Le Mans tuto sobotu. Na startu 78. ročníku slavné čtyřiadvacetihodinovky na trati La Sarthe opět nebudou chybět ani čeští jezdci, narozdíl od minulých let se ale žádný z nich nepředstaví v elitní třídě LMP1. Tomáš Enge se v letošním roce vrací do kategorie GT1, Jan Charouz pojede s prototypem ve třídě LMP2.

Foto: BPA/Petr Frýba

Ilustrační foto

Článek

Enge bude stejně jako před rokem hájit barvy týmu Aston Martin, Charouz, který se jinak v letošní sezóně věnuje formulových závodům, pojede s Pescarolem Judd ve slabší kategorii prototypů.

Oba Češi potvrdili své kvality v kvalifikaci. Enge při svém sedmém startu v kategorii GT1 dokázal pošesté vyhrát kvalifikaci ve třídě a v sobotu tak s týmovými kolegy Peterem Koxem a Christoffem Nygaardem odstartují z pole position. Nejlepší čas pro svůj tým zajel i Charouz, jenž byl ve své třídě pátý.

"Samozřejmě máme radost z pole position třídy LMGT1, ale pro Aston Martin DBR9 je letošní ročník posledním v Le Mans a my bychom s tímto autem rádi dosáhli ještě více," naznačil Enge, že by se rád v neděli radoval z celkového prvenství ve své kategorii.

To se ale zatím povedlo jen jednou, v roce 2003. "Závod bude náročný, ale máme prověřený vůz, který zde už dvakrát dokázal vyhrát svou třídu, a také silný tým, který v dosavadních závodech letošní sezony světového šampionátu vozů GT1 odváděl skvělou práci," dodal Enge, startující v Le Mans podeváté.

O celkové prvenství se opět utkají tovární týmy Peugeot a Audi. Kvalifikace vyšla lépe pilotům peugeotů, kteří obsadili první čtyři místa, tedy první a druhou startovní řadu.

Audi se však bude chtít jistě vrátit zpět na vítěznou vlnu. Před rokem totiž vítězná série posádek vozů Audi, dlouhá šestnáct let, skončila. Favority jsou však spíše zástupci Peugeotu.

Slavný závod vysílá Eurosport, který na svých dvou programech odvysílá 40 hodin přímých přenosů, letos poprvé v HD kvalitě.

Reklama