Hlavní obsah

Vršecký dojel v Nogaru druhý v hendikepovém závodě

NOGARO

Stříbrný stupínek vítězů v hendikepovém závodě, ale až sedmá příčka v štědřeji bodově hodnoceném pohárovém klání. To je účet obhájce titulu evropského šampióna v závodech tahačů Davida Vršeckého ze sobotních jízd v Nogaru. Druhý Čech Adam Lacko se při třetím podniku seriálu uvedl na francouzském okruhu šestým místem, v odvetě ale skončil mimo bodované pořadí.

Foto: Buggyra

David Vršecký s vozem Buggyra (vlevo), se žlutým manem za ním jede Adam Lacko.

Článek

Vzhledem k nestálému počasí rozhodlo vedení stáje Buggyra nasadit před pohárovou jízdou mokré pneumatiky, ale nebyla to šťastná volba. Vršecký startoval z pátého místa po měřeném tréninku. Úvod mu ale nevyšel, během jednoho kola dvojnásobného mistra Evropy předjeli tři soupeři. „Vsadili jsme se na mokro, a to nevyšlo. Zajížděl jsem v průměru o tři sekundy horší časy než konkurence. Počasí je nevyzpytatelné, asi si příště hodím korunu,“ snažil se po dojezdu pilot roudnické stáje žertovat.

V hendikepovém závodě, v němž prvních osm z pohárové jízdy startuje v opačném pořadí, skončil Vršecký na suchém asfaltu druhý. Tím vyrovnal svůj nejlepší letošní výsledek, i když na začátku to nevypadalo moc světoborně. Po startu ho předjel Lacko, ale úřadující šampión neklesal na mysli.

„Nikam jsem nespěchal, Adam nakonec chyboval,“ popsal úvodní část závodu, kdy byl druhý za Rusem Lvovem. Během jediného okruhu se ale pořadí vyměnilo. „Je hezké být po čase první, ale věděl jsem, že se za mnou formuje silný vláček vedený Albacetem,“ pokračoval. V desátém kole se Španěl na Vršeckého nalepil a počkal si na vhodný okamžik pro předjetí. „Úkol pak zněl neriskovat a přivézt pohár. Kluci a celý tým si ho zasloužili.“

Lacko dvakrát vyletěl z trati

Lackovo chybné počínání pramenilo z toho, že jeho vůz byl nastaven na mokrý povrch, a tak jeho přední náprava brzy ztratila grip. To zapříčinilo dva výlety mimo trať, které jezdce týmu Truck Race Allgäuer odsunuly na jedenáctou pozici. "Měnili jsme nastavení auta, ale měnící se podmínky zapříčinily, že jsem dvakrát vyletěl z trati," konstatoval Lacko.

Velmi dobře si v sobotu počínal druhý pilot Buggyry Uwe Nittel. V první jízdě se musel dopředu prokousávat z šestnácté pozice a desáté místo je úspěchem. Odpoledne se dokázal zlepšit a protlačil se na osmou příčku. „Během jediného dne jsem překonal bodový zisk z Albacete. Jsem pochopitelně spokojený,“ vzpomněl Němec na svou premiéru v české stáji před dvěmna týdny ve Španělsku.¨

V neděli se jedou v Nogaru další dva závody započítávané do mistrovského seriálu a francouzští meteorologové předpovídají slunečné počasí.

Sobotní výsledky Evropského poháru tahačů v Nogaru
První závod: 1. Bösiger (Švýc./Renault) 24:52,689, 2. Levett (Brit./MAN) -2,532, 3. Östreich (Něm./Renault) -11,757, 4. Albacete (Šp.) -13.710, 5. Hahn (Něm.) -34.418, 6. Lacko (ČR/všichni MAN) -43,934, 7. Vršecký (ČR) -50,494 ... 10. Nittel (Něm./oba Buggyra) -1:14.864.
Druhý závod: 1. Albacete 23:27,057, 2. Vršecký -3,279, 3. Hahn -6,674, 5. Levett -6.933, 6. Bösiger -10.528 ... 8. Nittel -24.847, 11. Lacko -40,901.
Stav EP: 1. Albacete 109 b., 2. Hahn 100, 3. Bösiger 99, 4. Vršecký 71, 5. Östreich 55, 6. Lvov (Rus./MAN) 46, 7. Lacko 40 ... 12. Nittel 7.

Reklama

Související témata: