Hlavní obsah

Autokrosaři při závodě ME v Nové Pace opět útočí na rekord

PRAHA

Rekordní počet startujících by se o víkendu měl představit v pátém závodu mistrovství Evropy v autokrosu, který se koná v Nové Pace. Do Mekky tohoto sportu se přihlásilo 120 jezdců ve čtyřech kategoriích, což je o pět víc, než je dosavadní maximum v ME. A to od loňského roku drží také Nová Paka.

Foto: www.autokros.cz

Petr Bartoš (vpravo) v čele pole autokrosařů.

Článek

Klání na náročné trati ve Štikovské rokli bude mít ale i další unikum. Autokrosaři se zde v rámci kontinentálního šampionátu sejdou potřicáté v historii a zároveň oslaví čtyřicet let od prvního závodu pořádaného v Nové Pace.

Nejnabitější je divize 3A do 1600 ccm, ve které by se mělo představit 46 jezdců. V královské divizi 3 do 4000 ccm je přihlášeno 39 aut, v divizi 1 sedmnáct a v doplňkové kategorii junior buggy šestnáct. "Uvidíme ale, jestli všichni přihlášení dorazí," řekl šéf offroadové komise Autoklubu ČR a tajemník závodu Ladislav Tejchman.

V Nové Pace se tradičně daří českým jezdcům. V předešlých pěti letech zde vyhráli dvě ze tří hlavních kategoriích - slabším buggynám za tu dobu třikrát kraloval Ladislav Hanák, silnější čtyřikrát za sebou ovládl Petr Bartoš.

"Podnik v Nové Pace je nejdůležitějším závodem v sezóně. Je to skoro více než vyhrát celé mistrovství Evropy. Pro nás všechny je to hodně speciální," řekl Bartoš, kterému v posledních letech patří pozice české jedničky v silnějších buggynách s obsahem do 4000 ccm. V průběžném pořadí ME mu nyní patří třetí pozice a na své oblíbené trati se bude snažit posunutou dopředu.

S nejlepší výchozí pozicí v kontinentálním šampionátu se na start postaví Ondřej Musil, jenž je v čele kategorie do 1600 ccm. Bez šance na velký úspěch ale nejsou čeští jezdci ani mezi takzvanými plechovými vozy - v divizi 1 nebo TAX, jak se nově nazývá, je průběžně druhý Ladislav Brožek, vysoké ambice má i domácí Václav Fejfar.

Program závodů odstartují sobotní volné tréninky, v podvečer se uskuteční první série rozjížděk. V neděli se uskuteční další dvě série a v 15.15 budou odstartovány finálové jízdy.

Průběžné pořadí ME
Divize 3 do 4000 ccm: 1. Baudet (Fr./BG) 67, 2. Callaghan (Niz./Ford) 55, 3. P. Bartoš (Ford) 52, 4. Hošek (Audi) 51, 5. Turek (BMW) 48 ... 8. Keřka (Tatra) 27, 9. Švábenský (Pro-Pulsion) 25, 10. Staněk (všichni ČR/Tatra) 25.
Divize 3A do 1600 ccm: 1. Musil (ČR/Opel) 72, 2. Lagodny (Luc./Ford) 52, 3. Buddelmeyer (Něm./Ford) 49 ... 5. Hanák (VW) 47, 6. Nosálek (oba ČR/Škoda) 46.
Divize 1: 1. Pleskovas (Lit./Ford Fiesta) 58, 2. Brožek (ČR/Ford Focus) 58, 3. Koršunov (Rus./Ford Puma) 52 ... 6. J. Bartoš (Škoda Fabia) 38, 10. Fejfar (oba ČR/Škoda Fabia) 30.

Reklama

Související témata: