Hlavní obsah

Pán z Brandlína Vojáček se vrací na kopce

Jeden z nejlepších českých jezdců v automobilových závodech do vrchu Petr Vojáček se vrací na domácí i evropské tratě. Loni předčasně ukončil sezónu, aby se mohl věnovat zámku Brandlín, který zrestituoval. Letos ale změnil rozhodnutí...

Foto: Kateřina Hájková

Petr Vojáček letos pojede s tímto krasavcem Nissan 350z White.

Článek

„Už jsem byl opravdu smířený s tím, že jsem skončil se závoděním a věnuji se zámku Brandlín. Dostal jsem ale nabídku od sponzora, abych startoval v domácím šampionátu a Zóně Střední Evropa. Vybral jsem si vůz GT Nissan 350 Z, který původně startoval v USA a u nás ho předěláváme na kopce. Hodně spolupracujeme s Davidem Komárkem a dalšími odborníky,“ vysvětlil Petr Vojáček svůj návrat s tím, že jeho cílem je hlavně třetí místo celkově v zóně.

„Kuchařka“ s mitsubishi

Vojáčkův syn Lukáš pojede především mistrovství Evropy. „Připravené má Mitsubishi Lancer EVO VIII, s nímž jsem závodil. Loni byl absolutně osmý, letos chce do první pětky,“ dodal Vojáček starší.

Lukáš Vojáček převzal osvědčené Mitsubishi Lancer EVO VIII.foto: Kateřina Hájková

V neděli pořádá Vojáčkův Autoklub Ennoble úvodní podnik domácího mistrovství automobilů do vrchu v Brně. Duší akce je manažerka autoklubu Kateřina Hájková.

„Účast bude výborná. Po mateřské dovolené se například vrací Gabriela Jermanová, nyní Sailerová, která se provdala za známého televizního kuchaře Filipa Sailera a mají dcerku Sofii. Pojede s Mitsubishi EVO X. Tohle auto představí i Martin Jerman. Dominika Benešová pojede s Alfou Romeo, stejně jako Dan Blaho. Závod bude poslední prověrkou před startem mistrovství Evropy,“ dodal Petr Vojáček.

Zámeček Brandlín, rodinný klenot Vojáčků.foto: Kateřina Hájková

Zámek nabízí stále víc

Petr Vojáček věnuje hodně času zvelebování jihočeského zámku Brandlín, který zrestituoval. „Rozšiřujeme prostory pro návštěvníky. Kromě krčmy a rytířského sálu nabídneme expozici téměř stovky zámeckých hodin, z nichž nejstarší jsou z osmnáctého století," vypráví.

Mezi zámeckými hodinami jsou opravdové unikáty.foto: Kateřina Hájková

"Sbírka patřila mému dědečkovi, který byl minstrem pošt a telegrafů. Ve věži bývalé tvrze bude výstava obrazů akademického malíře Borise Eibla. Ten také dokončuje velikánskou nástěnnou mapu Brandlína a širokého okolí, tedy téměř celých jižních Čech,“ vyprávěl spokojený zámecký pán.

Boris Eibl maluje nástěnnou mapu památek v jižních Čechách.foto: Kateřina Hájková

„Z věže nám kdosi ukradl zvon, tak nám místní zvonař ulil nový. V létě bude vysvěcen a instalován tam, kam patří. Jsem rád, že návštěvníků Brandlína přibývá. Kousek od nás je Červená Lhota a další pamětihodnosti, takže se krásně vejdeme do celodenního výletu. Chystáme také ukázky historického šermu a vystoupení na Brandlíně slíbil i zpěvák Josef Laufer. Dokonce jsou u nás objednány i dvě svatby,“ dodal Petr Vojáček.

Reklama