Hlavní obsah

Schumachera k bleskové návštěvě Prahy přiměl hlavně šéf FIA Todt

Praha

Doslova jen na pár hodin se ve čtvrtek objeví v Praze sedminásobný světový šampión formule 1 Michael Schumacher, aby svou účastí osobně podpořil Den bezpečnosti silničního provozu na Václavském náměstí. V zítřejší bleskové návštěvě sportovní legendy má prsty hlavně šéf Mezinárodní automobilové federace Jean Todt, který v české metropoli vede čtyřdenní pracovní zasedání FIA a jeho součástí je i zmíněný Road Safety Day.

Foto: Chris Wattie , Reuters

Michael Schumacher.

Článek

„Jde o unikátní příležitost, bez Todtovy osobní intervence by Schumacher těžko přijel. Dorazí odpoledne privátním letadlem, a přestože jeho pražský program je doslova rozpočítán na minuty, nechceme žádný převoz s majáčky nebo aby jméno takové legendy bylo spojováno s porušováním silničních pravidel, " říká prezident Ústředního automotoklubu Oldřich Vaníček.

„Nechci vám tady říkat, jak a čím jsem Michaela přiměl k cestě do Prahy. On je s hrdostí patronem podobných akcí, které pomáhají šířit myšlenku zvýšení bezpečnosti silničního provozu, ale vliv mělo i to, že se známe velice dobře z doby mého působení v roli šéfa týmu Ferrari ve formuli 1. Máme za ty roky více než nadstandardní vztahy, proto jsem vyvinul velkou snahu, aby dorazil i osobně," uvedl Todt na otázku Právu a doplnil, že vývoj technologií v motorsportu určitě přispívá i obecně k bezpečnosti na cestách.

Schumacher dostane Zlatý volant

Todt byl v Česku naposledy loni v srpnu při Barum rallye. „Už tehdy jsem se přesvědčil, že automobilový sport je ve vaší zemi součástí národní kultury a teď se zase utvrzuji, jak nádherné město je Praha. Když byla vybrána za místo pracovního zasedání, celá naše komunita byla potěšena," říkal Todt, jenž se snaží pro všechny projekty ohledně bezpečnosti silničního provozu získávat známé tváře motoristického sportu.

„Když uvážíme, jak se změnila situace bezpečnosti na závodních okruzích v posledním desetiletí, rád bych se podobně pozitivně díval i na dění na obyčejných silnicích. Nechceme se smířit s tím, že každý rok zemře na silnicích této planety 1,3 miliónů lidí," doplnil šéf FIA, podle nějž by se už ve školách mělo učit, jak se chovat v silničním provozu.

„Přitom v některých zemích světa stále ještě netuší, k čemu jsou bezpečnostní pásy a podceňují jejich význam," řekl Todt, jenž vyzval návštěvníky akce v Praze, aby si na místě, kde se psaly české dějiny, vyzkoušely simulátor nárazu či vyproštění z pásů po nehodě.

Jedním z nejdůležitějších úkolů je podle něj naučit cestující v automobilech poutat se. „Věnovat dvě tři sekundu pásu zachrání spoustu životů. Dvě třetiny lidí by podle statistik nehody přežilo, kdyby byli připoutání," doplnil Vaníček. „Na Václaváku vedle toho bude předvedena i součinnost všech bezpečnostních složek integrovaného systému při zásazích v silničním provozu, tedy policie, hasičů i záchranné služby," řekl šéf ÚAMK.

Schumacher by se na akci měl objevit po 16. hodině a dostane tam jako první cizinec v historii Zlatý volant. Předání trofeje, kterou od roku 1976 získávají vítězové stejnojmenné ankety z řad domácích automobilových závodníků, má podle šéfa ÚAMK Vaníčka vyjádřit, že právě německý pilot je nekorunovaným králem automobilového sportu, ale i nejslavnějším členem rodiny FIA bojujícím za záchranu lidských životů.

Reklama