Hlavní obsah

Kastelán Vojáček si vyjel dva tituly, teď leze po střeše svého zámku

Praha/Brandlín

Český automobilový závodník do vrchu Petr Vojáček předčasně ukončil letošní sezónu. Důvod je prostý - na rodinném zámku v jihočeském Brandlíně se rozpadla střecha a krovy a on jako kastelán musí být u oprav, které je třeba stihnout, než nastanou podzimní deště. Jak sám říká, že je víc kastelán než závodník.

Foto: archiv Petra Vojáčka

Petr Vojáček na trati s Nisanem GT, který už je v garáži.

Článek

Svůj Nisan GT tak zavřel do garáže, ale není z toho smutný. V mistrovství Evropy i domácím šampionátu vyhrál všechny závody, v nichž startoval, takže má dva tituly. Navíc ve hře je pořád jeho syn Lukáš, který obhajuje druhé místo v absolutním pořadí evropského šampionátu.

K jubileu alespoň pohádka

„Ve skupině GT jsem již vyhrál domácí mistrovství a v Evropském měřítku skupiny GT mě také nemůže nikdo přeskočit. Takže jsem mohl klidně schovat auto do garáže. Mně se letos předčasné ukončení sezóny velice hodí, protože se nám na našem rodinném zámku Brandlín rozpadala střecha a krovy a jako kastelán musím být u rekonstrukce. Navíc máme poškozenou i věž, kde je zvon a tu musíme také opravit. Volant jsem vyměnil za řídící páky bagru a různé nářadí, které je zrovna třeba vzít do ruky. Výšek a lezení po střeše se nebojím,“ vyprávěl spokojeně Petr Vojáček.

Brandlín letos slaví 650 let od první zmínky o svojí existenci. „I když byl zámek několikrát přestavěn, především z původní tvrze do současné barokní podoby, spousta věcí je původních. A jestli to byla i část střechy, pak není divu, že prostě povolila. Chtěli jsme na toto jubileum uspořádat velkolepou oslavu. Vystoupení mimo jiné přislíbil i Josef Laufer, ale bohužel jsme pro stavební práce oslavu o rok museli odložit. Zkrátka nepřijdou alespoň děti. Tento pátek 31. srpna od 17 hodin jsme připravili kulturní akci pro nejmenší. Na zámku bude hrát Loutkové divadlo na nitce pohádku O chytré královně,“ pozval nejmenší s tím, že i pro rodiče se v hospodě něco najde.

Lukáš před finále

Zatímco táta spravuje zámek, syn Lukáš se pilně chystá na rozhodující závod sezóny v Chorvatsku. Třikrát letos vyhrál s Mitsubishi Lancer, ale na obhajobu loňského absolutního druhého místa v evropském šampionátu to stačit nemusí. Stačil jeden výlet do svodidel a v nabité konkurenci je rázem z bodového náskoku torzo.

„Pochopitelně to druhé místo chci udržet. Ale letos je konkurence větší než loni. Rozhodne se tedy na kopci v Buzetu. Nic neponechávám náhodě. Fyzičku ladím u Jadranu, kde jsem si dobře odpočinul i psychicky,“ prozradil Lukáš Vojáček, který otce pomalu dohání i v dosažených úspěších.

Reklama