Hlavní obsah

VIDEO: Žabomyší války šly stranou, Češi absolvují Rallye Dakar až na jednoho společně

Praha

Takřka všichni čeští závodníci budou v nadcházejícím ročníku slavné Rallye Dakar startovat pod hlavičkou Bonver Dakar. V netradičním uskupení spojí síly pět českých závodních kamiónů a dva motocyklisté, celkem čítá sestava Bonver Dakar pětapadesát lidí.

Bonver Dakar teamVideo: Bonver

 
Článek
Fotogalerie

Projekt vznikl sloučením týmů KM Racing, Bonver, Czech Dakar a Holland Dakar. „Naším cílem je vytvořit nejúspěšnější a největší tým na Rallye Dakar. Možná jde o hodně ambiciózní projekt, ale věříme, že během tří až pěti let jsme schopni naše sny naplnit," prohlásil Tomáš Vrátný, který sám bude pilotovat závodní Tatru a stál u zrodu společného vystoupení českých posádek na nejslavnější dálkové soutěži světa.

„Při minulém ročníku a mém debutu na Dakaru jsem sice dorazil do cíle, ale usoudil jsem, že pokud pojedou všichni v jednom týmu, budeme mnohem silnější a naše ambice budou větší. Nesmírně mě těší, že se vše podařilo realizovat," vysvětlil Vrátný.

Pod hlavičkou Bonver Dakar budou startovat motocyklisté Pabiška (Yamaha) s Veselým (Yamaha) a posádky kamiónů, které budou řídit Vrátný (Tatra), Kolomý (Tatra), Valtr (Liaz), Spáčil (Liaz) a Vildman (Liaz). Navrch se k týmu připojí Nizozemec Schoo s Tatrou.

Šéfem Martin Macík

„Věřím, že v silném složení jsme schopní konkurovat nejlepším týmům z Nizozemska či Ruska. Je správné, že jsme odstranili spory z minulosti a překonali žabomyší války. Za dané situace, když jsme ochotní si vyhovět, doufám ve skvělý výsledek," prohlásil Jaroslav Valtr, který dokončil poslední ročník mezi kamióny se strojem Liaz jako dvanáctý. Právě on a Kolomý odstartují jako lídři týmu. „Měli bychom se umístit tak, abychom byli nepřehlédnutelní ve výsledkové listině," shodli se borci z Bonver Dakar.

V pozici šéfa bude účinkovat Martin Macík, jenž v minulosti Dakar absolvoval. „Bude určovat strategii. V případě, že by některý z kluků určených pro boj o pořadí měl problém, zvolí nejvhodnější řešení. Týmové role se pochopitelně mohou změnit," vysvětluje Vrátný.

Jediným českým závodníkem, který bude do soutěže startující 5. ledna v peruánské Limě mimo spojení Bonver Dakar je Aleš Loprais. „Nabízel jsem mu spolupráci už při návratu z minulého ročníku soutěže. Zvolil individuální strategii, my jsme příznivci týmové cesty. Ač se výsledek dostaví zřejmě až za určitý čas, věříme společnému pojetí," uvedl Vrátný s tím, že šest závodních kamiónů a dva motocyklisté budou mít k mání sedm doprovodných vozidel.

Reklama

Související témata: