Hlavní obsah

Matějovský zlomil brněnské prokletí a míří k titulu

Brno

Pro Michala Matějovského nebyl až do víkendu brněnský okruh tím zaslíbeným. „V posledních závodech se mi tam nedařilo. Když jedete o body do mistrovství Evropy a uvědomíte si, že se na vás dívají nejbližší rodinní příslušníci, přátelé, sponzoři a fanoušci, všichni v očekávání úspěchu, je to trochu svazující a není lehké se s tím srovnat,“ přiznal Michal Matějovský před čtvrtým dvojzávodem seriálu mistrovství Evropy cestovních vozů FIA ETCC Super 2000 TC2.

Foto: Archiv Michala Matějovského

Michal Matějovský si jede v Brně pro druhý triumf.

Článek

Výborná příprava jezdce i BMW 320 si týmem mechaniků stáje Křenek Motorsport přinesly svoje ovoce. V sobotu vyhrál kvalifikaci a v neděli oba závody. Lehké to ale nebylo. Do úvodní nedělní jízdy startoval z osmého místa na roštu a z počátku se z něj nemohl dostat dopředu. Rozhodně však nezmatkoval, důležité bylo, že vozy svojí kategorie kontroloval ve zpětném zrcátku. Honit ty silnější nebylo účelem.

„Vše probíhalo v pořádku, akorát na konci trochu odcházelo obutí, ale to je asi přirozené. Postoupil jsem na sedmou příčku, jenže pak se kolem mě přehnal Ronny Jost. Přiznávám, že jsem s ním tolik nebojoval, šlo mně spíše o pole position do druhého závodu," konstatoval Matějovský.

Spanilá jízda a náruč bodů

Ve druhém závodě Matějovský za sebou vodil dvě kola celé startovní pole. „Trošku mně to překvapilo, že jsem tak dlouho zůstal v čele. Přečkal jsem úvodní kolo, které bývá hodně složité, a ve druhém, kdy jsem si už zahřál gumy, jsem o pár tisícin dokonce překonal čas z měřeného tréninku. Fakt je, že se mně docela povedl start, dost si na něj teď věřím," popsal svoje pocity.

Silnější auta se před něj postupně dostala, ale „svoje" soupeře měl daleko za zády. Ve smečce aut se ale držel na páté příčce, což někteří borci za volanty silnějších aut nesli nelibě. „Měl jsem výhodu, že seatům, jak předpokládám, se dříve opotřebovaly gumy, takže jsem byl schopen se udržet vpředu. Absolvoval jsem několik soubojů, naštěstí ve stylu auto na auto a ne plech na plech. Mít úplně obouchaného bavoráka by bylo zbytečné, za čtrnáct dní máme další závody v Zolderu," vrátil se Michal Matějovský ke druhému brněnskému závodu.

Do dalších bojů půjde s náskokem osmnácti bodů. „Hotovo ještě není, ale Brno mi naplnění snu o titulu hodně přiblížilo," přiznal.

Spokojený šéf a skvělý debut Formana

Spokojený byl i šéf stáje Křenek Motorsport Josef Křenek: „Michal zvládl všechno na výbornou. Vyhrál, co se dalo, a ztráta, kterou nabíral na vozy v silnějších kategoriích, nebyla velká. Udělal důležitý krok k zisku titulu."

Svůj debut v motokárové „formuli" Super Kart absolvoval další jezdec ze stáje Stanislava Matějovského Jiří Forman. v silné konkurenci, která se sešla v seriálu European Superkart Series, zajel v sobotu čtvrté a v neděli desáté místo. Oběma závodům s přehledem kraloval čerstvý mistr Evropy Adam Kout.

Reklama

Související témata: