Hlavní obsah

Dakar míří ze slunného Španělska do marockého mrazu

MÁLAGA

Zvláštní kapitolou dakarské rallye je cesta přes Středozemní moře ze španělské Málagy do marockého Nadoru. Na první pohled se může zdát, že přepravu okolo 2500 lidí a několika stovek motocyklů, automobilů a kamiónů bude provázet velký zmatek. Opak je pravdou...

Článek

"Je to kolorit a musím říct, že jsem poznal při takových příležitostech málo tak dobře organizovaných akcí," říká Ivo Kaštan. "Jako motocyklista se naloďuji na první trajekt, kam ještě dorazí nejrychlejší osobní automobily. Dostanete pravé námořnické lano, tlusté jako zápěstí a tím si sám přivážete k trubkám svého miláčka. Člověk se jen modlí, aby nepřišla bouře, velké vlny a motocykl nedošel úhoně," dodal.

Plavba trvá skoro celou noc, kterou si závodníci rozhodně nekrátí zábavou. "Vůbec ne! Každý spoří cenné minutky spánku, kterých je pak v Africe strašně málo. Zalezete si do nějaké kajutky, ulehnete na koberec a snažíte se za houpání moře usnout. Takhle se sejdou na pár metrech zajímavé osobnosti. Nocoval jsem například vedle osminásobného vítěze Dakaru Stéphana Petehansela nebo legendy rallye Arkku Allena. Na té lodi jsou všichni ještě oholení, čisťoncí, nažehlení. O pár dní později byste je skoro nepoznali," vypráví s úsměvem český motocyklista.

"Ráno se přistane do mrazivého marockého rána. Každý hned odpoutá motorku a nastartuje. Jednou jsem musel vyběhnout na palubu, abych se nadechl čerstvého vzduchu. Všichni se hrnuli ven a bylo tam k udušení. Jedno razítko sice dostanete na lodi, ale na druhé do pasu si musíte vystát víc než hodinovou frontu. Kolem je mumraj, atmosféru dělají bubeníci, ale závodník má myšlenky jen na to, aby vyjel co nejdřív na spojovačku a do první etapy. Až večer v bivaku potkáte doprovod, což je příjemné shledání, protože už ta první etapa dá pořádně zabrat. Ale tou Dakar teprve začíná," dodá Ivo Kaštan.

Reklama

Související témata: