Hlavní obsah

Zapletala o skvělý výsledek na Dakaru připravil technický problém

PRAHA

Miroslav Zapletal s Miloslavem Janáčkem si splnili na slavné dakarské rallye jen základní cíl, s nímž se na start soutěže postavili. Dojeli do cíle. Dlouho se sice pohybovali na hranici třetí desítky absolutního pořadí, problémy v sedmé etapě ale posádku OffROADSPORT.CZ týmu připravily o lepší výsledek. Přesto se vrátili z Dakaru celkem spokojeni.

Foto: Jan Říha - ČRo 1-Radiožurnál

Posádka Miroslav Zapletal - Miloslav Janáček s Mitsubishi Pajero na trati 10. etapy Rallye Dakar.

Článek

Už třeba jen proto, že byli teprve druhou českou automobilovou posádkou v historii, která dokázala dojet do cíle slavné pouštní soutěže. Před třinácti lety se to podařilo dvojici Miroslav Krejsa, Radek Záruba za volantem Land Roveru.

"Z dílčích výsledků jsme měli radost, ale vzhledem k tomu, že jsme znali konkurenci z evropských závodů, tušili jsme, kde bychom se měli pohybovat. Stále jsme si ale říkali, že ještě nejsme v Dakaru a může se něco stát," řekl Zapletal na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Problémy nakonec skutečně přišly. V sedmé etapě odešla na jejich vozu spojka a posádka byla blízko odstoupení z rallye. Naštěstí následovalvolný den, a závodníci tak mohli do cíle etapy dojet později. "Na tuhle etapu bych nejraději zapomněl. Až do té doby bylo vše bez problémů, na startu jsme ale zjistili, že spojka není stoprocentní. Přesto jsme to riskli a vydali se do závodu, což byla chyba," přiznal Zapletal.

Příště je třeba asistence

Po 70 kilometrech začala spojka prokluzovat, posádka musela zastavit a řešit, co dál. "Díky tomu, že jsme věděli, že máme časový prostor, rozhodli jsme se, že to zkusíme opravit," uvedl jezdec. I přesto, že neměli potřebné nářadí, se jim to nakonec podařilo. "Asi 800 metrů za námi zůstalo stát další auto, od jehož posádky jsme si chybějící nářadí půjčili. Po noci strávené na poušti se mi to nakonec podařilo opravit a do cíle jsme druhý den dorazili. Asi s dvouhodinovou rezervou," řekl Zapletal.

Ve druhé polovině rallye se poté posunuli ze 123. místa do šesté desítky. Již dnes ale vědí, že pokud se postaví na start 30. ročníku soutěže, budou potřebovat "ostrou" asistenci v podobě kamionu přihlášeného do závodu. "Kdybychom ji měli nyní, bylo by vše vyřešené za tři hodiny a bylo by po problému. Tahle jsme to zvládli jen díky Mírově šikovnosti," řekl Janáček. S kamionem v zádech by prý mohli víc závodit. Letos se totiž museli často držet zpět, neboť věděli, že jakákoli závada by byla velký problém.

Reklama

Související témata: