Hlavní obsah

Grönholm míří za pátým triumfem ve Švédsku

KARLSTAD

Finský pilot Marcus Grönholm na fordu zvýšil v druhé etapě Švédské rallye průběžné vedení před Sébastianem Loebem na 38 sekund a míří na zasněžených tratích za pátým vítězstvím. Český jezdec Jan Kopecký si s fabií oproti pátku polepšil a před závěrečnými pěti erzetami je jedenáctý.

Článek

Vicemistr světa Grönholm navýšil během dnešních sedmi testů svůj náskok před šampionem Loebem zhruba o půl minuty a je na nejlepší cestě dodatečně oslavit triumfem své pondělní 39. narozeniny. V třetí etapě už ho mohou o pátý švédský triumf v sedmi letech připravit zřejmě jen technické problémy, neboť Loeb už boj prakticky vzdal. "Marcusovy časy už nesleduju. Nemá smysl riskovat, jedu na druhé místo," řekl Francouz s citroënem, jenž vyhrál úvodní díl MS v Monte Carlu.

Třetí místo patří Mikkovi Hirvonenovi, jenž na svého krajana a týmového kolegu Grönholma ztrácí 1:13,4 minuty. Hirvonen na třetí pozici vystřídal bývalého šampiona Pettera Solberga, který v dnešní druhé erzetě zapadl do příkopu a ztratil hodně času. Po skončení dne ho pak vedení týmu Subaru stáhlo, aby raději šetřil techniku pro Norskou rallye, jež se jede už příští víkend.

Kopecký se oproti první etapě posunul o dvě příčky a bojuje o desáté místo s domácím Madsem Östbergem. Český jezdec se blýskl čtvrtým a šestým nejrychlejším časem v závěrečných dvou erzetách dne, na bodovanou osmou pozici ztrácí téměř dvě a půl minuty.

Švédská rallye - po 2. etapě:
1. Grönholm (Fin./Ford) 2:22:29,6, 2. Loeb (Fr./Citroën) -38,4, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -1:13,4, 4. H. Solberg (Nor./Ford) -1:40,7, 5. Carlsson (Švéd./Citroën) -2:46,5, 6. Atkinson (Austr./Subaru) -2:55,2, ...11. Kopecký (ČR/Škoda) -5:54,0, 47. Prokop (ČR/Mitsubishi) -59:18,2.

Reklama

Související témata: