Hlavní obsah

Loeb stíhá na Novém Zélandu Grönholma, ztrácí 13 sekund

HAMILTON

Páteční první etapa Rallye Nový Zéland se nesla podle očekávání ve znamení napínavého souboje mezi lídrem mistrovství světa Marcusem Grönholmem a úřadujícím šampiónem Sébastienem Loebem. Po pěti rychlostních zkouškách vede na šotolinových tratích Fin Grönholm ve fordu s náskokem třinácti sekund.

Článek

Dvojnásobný mistr světa Grönholm, jenž v okolí Hamiltonu usiluje o rekordní páté vítězství, si vybudoval náskok v prvních dvou rychlostních zkouškách. V následujících třech testech sice trojnásobný šampión Loeb na citröenu svého finského rivala porazil, ani v jednom případě však ne víc než o sekundu.

"Pomohlo mi, že jsem jel jako první a navíc jsem na tenhle štěrkový povrch vybral dobré gumy. Měl jsem v plánu zaútočit, to se povedlo," uvedl po skončení etapy Grönholm, jenž v celkovém pořadí MS vede před Loebem o osm bodů. "Rozdíl byl v pneumatikách. Ráno jsem měl příliš měkké a teď, když jsem zvolil stejné jako Marcus, byla poznat změna," dodal francouzský šampión poté, co přece jen něco málo z Grönholmova náskoku stáhl.

Třetí příčku drží na Novém Zélandu dvojka Fordu Mikko Hirvonen, jenž za vedoucím krajanem zaostává o 49 sekund.

Vojtěch první etapu nedokončil

Jediný český zástupce u protinožců Štěpán Vojtěch s produkčním mitsubishi první etapu nedokončil, když v hned v první rychlostní zkoušce skončil mimo trať a nedokázal se na ni vrátit. Po prvním dnu je liberecký pilot hodnocen až na celkovém 62. místě s více než půlhodinovou ztrátou na lídra.

Vojtěchovi se stalo osudným stejné místo, na kterém měli před ním problémy i Brit Matthew Wilson a Luis Perez Companc z Argentiny. "Asi pět kilometrů před cílem trochu rozryli krajnici a my jsme následovali jejich stopy. Navíc tam byl protržený plot, který by nás udržel na cestě. Při manévrování ve snaze dostat se zpět jsme pak zapadli v pastvině a nemohli ven," popsal Vojtěch nehodu, která prakticky ukončila jeho snahu o dobrý výsledek v kategorii produkčních vozů.

Vzhledem k tomu, že vůz je naprosto v pořádku, plánuje Vojtěch opětovný start v rallye díky takzvanému pravidlu superrallye. "Dostali jsme třicetiminutovou penalizaci a máme po nadějích na dobrý výsledek. Dále už budeme sbírat zkušenosti a pokusíme se projet další erzety bez poškození auta, což nebude vůbec jednoduché," dodal třicetiletý Vojtěch.

Novozélandská rallye pokračuje v pátek druhou etapou složenou ze šesti erzet, poslední den čeká na jezdce sedm testů.

Rallye Nový Zéland - po 1. etapě
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:27:20,1, 2. Loeb (Fr./Citroën) -13,0, 3. Hirvonen (Fin./Ford) -49,2, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -1:21,4, 5. Latvala (Fin./Ford) -1:29,2, 6. Sordo (Šp./Citroën) -1:33,5, ...62. Š. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) -31:32,3.

Reklama

Související témata: