Hlavní obsah

Aleš Loprais: Zrušení Dakaru je smutné, ale život jde dál

LISABON

Pokračovatel slavného závodnického rodu Aleš Loprais se měl v sobotu potřetí v kariéře vydat na slavnou pouštní dakarskou rallye. Jubilejní 30. ročník dobrodružného afrického klání však byl v pátek nečekaně z bezpečnostních důvodů zrušen, a tak synovec šestinásobného vítěze Karla Lopraise nebude mít šanci navázat na své loňské třetí místo či jej vylepšit.

Článek

Sedmadvacetiletý závodník nicméně přijal překvapivou informaci vcelku v klidu. "Je to určitě smutné, ale život jde dál. Co se s tím dá dělat... Organizátoři určitě měli, že to zrušili, své důvody a my to musíme respektovat," řekl Loprais v telefonickém rozhovoru ČTK z Lisabonu, kde měla rallye v sobotu odstartovat.

Obavy pořadatelů o bezpečnost závodníků chápe. "Jde o zdraví. Bezpečnost se na poušti zajišťuje velmi těžce. To by muselo být tolik vojáků jako účastníků a nás se tady počítá na tisíce. Nebo dvojnásobek," podotkl. Problémem je podle Lopraise fakt, že početné startovní pole je každý den roztažené na obrovské ploše. "My denně absolvujeme 800 až 1000 km a zajistit bezpečnost takovému konvoji je asi nemožné. Rozumím tomu, že je to složité. Je to těžce přijatelné, ale musíme se s tím vyrovnat," pravil v klidu.

Oficiálním důvodem zrušení jsou možná bezpečnostní rizika v Mauritánii, kde se měla jet hlavní část rallye. Na konci roku tam při incidentu byli zabiti čtyři francouzští turisté a francouzská vláda oficiálně nedoporučila nikomu, aby do této africké země cestoval. V minulých dnech se ale objevila další rizika.

Al-Káida se údajně chystala zaútočit na konvoje

"Jejich tajné informační složky je údajně informovaly o tom, že je tam ohromná skupina teroristů - údajně Al-Káida - která se chystala zaútočit na konvoj rallye. Oni ty informační služby mají dobré a do poslední chvíle to řešili. A takhle se rozhodli a prezentovali to soutěžícím," uvedl Loprais, který se zprávu o zrušení oficiálně dozvěděl hodinu po poledni od pořadatelů.

Již dříve ale tušil stejně jako ostatní, že se něco děje. Ráno byly například přerušeny technické přejímky. "Bylo to smutné. Třetina účastníků tam brečela. Spíše to bylo srdceryvné, protože to je rok práce. Nedošlo k nějakému vykřikování nebo hlasitým reakcím," popsal pilot Tatra Loprais týmu náladu na mimořádném briefingu.

Posádka z Frenštátu pod Radhoštěm pak už dnes spíše než zrušený Dakar řešila svou budoucnost. "Už jsme se s klumama bavili, kterou další rallye si střihneme. Jestli pojedeme nějaké Spojené arabské emiráty, Tunis nebo Marockou rallye, prostě jiné závody FIA cross country rallye," nastínil Loprais.

Vinou neuskutečněného startu posádka nesplní sponzorské smlouvy

Zrušení africké soutěže pro tým znamená i velkou finanční ztrátu, ekonomickou situací se však Loprais moc zabývat v pátek nechtěl. "Uvidíme. Zatím je předčasné cokoliv řešit. Je to na osobních vztazích a kontaktech. Nerad bych to teď shrnul jednou větou," uvedl Loprais. Vinou neuskutečněného startu teď ale posádka nesplní ani podmínky sponzorských smluv. "Lidé, kteří chtějí, se vždy domluví. Myslím si, že to bude fungovat dále. Nějaké minusy tam budou, ale věřím, že to ustojíme. Nepoloží nás to psychicky ani ekonomicky," věřil. Hodiny strávené v dílnách na přípravě vozů se prý navíc stejně nedají finančně vyčíslit.

Celý tým momentálně už řeší svůj návrat do Česka. Z Portugalska však podle všeho nebude moci vyrazit hned. "V řadě zemí mají kamióny zákaz jezdit o svátcích a o víkendu. Řešíme tak, kudy pojedeme. Asi tady budeme muset posečkat jeden dva dny, protože třeba přes Německo se nedá jet a Francie má taky nějaké omezení," dodal Loprais.

Reklama

Související témata: