Hlavní obsah

Hlavním tahákem Valašské rallye bude souboj Pecha s Krestou

VSETÍN

Letošní ročník mistrovství republiky v automobilových soutěžích byl sice zahájen již na začátku ledna, ale první podnik na českém území se uskuteční až nyní, po více než dvou měsících. Úvodní soutěží byla totiž rallye v okolí rakouského Freistadtu, kterou řada předních jezdců vynechala, a v popředí výsledkové listiny se tak objevili domácí či němečtí jezdci. Na nadcházející Valašské rallye se něco podobného nedá čekat.

Foto: BPA

Roman Kresta

Článek

Mezi 74 posádkami, které si na ředitelství rallye vyzvedly itinerář, je sice šest zahraničních, hlavními favority na vítězství jsou však domácí jezdci. Hlavními adepty jsou Václav Pech a Roman Kresta, kteří populární "Valašku" v minulosti shodně dvakrát vyhráli.

"Valašská rallye se mi líbí, ale jsem si vědom, že může být hodně zrádná a náročná. Skoro celá první etapa se navíc pojede v noci a podmínky na Valašsku jsou momentálně skoro zimní. Při tomto nestálém počasí bude určitě hrát významnou roli správná volba pneumatik. Po dlouhé pauze už se ale s Petrem (Uhlem) zase těšíme na závodění a budeme se snažit o co nejlepší výsledek," uvedl Pech, kterému se po letech podařilo snížit váhu: zhubl o deset kilogramů.

V minulých letech nepatřila mezi elitní podniky

Mezi své oblíbené soutěže řadí Valašskou rallye i Kresta, který z tohoto regionu pochází a dodnes v něm i bydlí. Bývalý tovární jezdec Fordu stejně jako Pech očekává, že důležitým faktorem bude správná volba pneumatik. "Dá se očekávat, že budou panovat zimní podmínky. Už se tam těším. Nejen proto, že jde téměř o mou domácí soutěž. Jde také o vysokou úroveň podniku. Je jen dobře, že se tato soutěž vrátila do mezinárodního mistrovství," poukázal Kresta na fakt, že v minulých dvou letech tato rallye nepatřila mezi elitní podniky.

Mezi adepty na vítězství či přední umístění patří vedle Pecha a Kresty také Pavel Valoušek, Karel Trojan, Vojtěch Štajf, Emil Triner, Karel Trněný, Josef Peták či Jaromír Tarabus. Pro ně i další přihlášené posádky pořadatelé připravili trať s třinácti rychlostními zkouškami, dlouhými celkem 178 km. Start je v pátek, vítězové 27. ročníku soutěže budou známi v sobotu kolem 17. hodiny.

Reklama