Hlavní obsah

Prokop má zatím ve Finsku důvod ke spokojenosti

PRAHA/JYVÄSKYLÄ

Čtvrteční shakedown otevřel program Finské rallye. Jedinou českou posádkou na startu devátého podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích je Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem, kteří po úvodní části mohli být spokojení. Vyhrazenou část tratě si projeli třikrát a při posledním průjezdu zaznamenali nejrychlejší čas v hodnocení účastníků juniorského šampionátu.

Foto: www.martinprokop.com

Martin Prokop při shakedownu Finské rallye.

Článek

Letošní shakedown v délce 3,76 km se jel v Laajavuori vzdáleném šest kilometrů od tradičního centra Finské rallye Jyväskylä.  „Profil shakedownu se podobal sobotním vložkám. V jeho průběhu jsme vyzkoušeli to, co bylo třeba. Auto vypadá, že je připravené velmi dobře, já se v něm cítím skvěle,“ hlásil Prokop v tiskové zprávě svého týmu ze severu Evropy.

Trať Finské rallye doznala oproti předchozímu ročníku několika změn. „Je to trochu jiné než bývalo. Trénink samotný byl hodně dlouhý a náročný. Takový jsem snad ještě na MS nezažil, dvanáct hodin jsme téměř neustále jeli. Přejezdy jsou hodně dlouhé, kdy spousta vložek se jede jenom jednou. Sobotní etapa bude hodně o výdrži auta, vložky jsou užší a obměklé. Pátek a neděle by pak měly být zase rychlejší,“ soudí pilot Jipocar Racing Teamu.

Ve čtvrtek nejrychlejší bratři Solbergové

Až do čtvrtka bylo v okolí Jyväskylä jasno, podle Prokopa je ale možné, že bude mokro. „Během tréninkových jízd nás provázela jasná obloha. Nyní to vypadá, že by mohla nějaká kapka spadnout,“ dodal jihlavský závodník.

Nejrychlejším časem se v shakedownu prezentovala bratrská dvojice Petter a Henning Solbergové s vozy Subaru, resp. Ford. Norští jezdci dosáhli shodně času 2:03,6 minuty. Prokop při nejrychlejším průjezdu zastavil časomíru s údajem 2:25,9 min.

Finská rallye je devátým podnikem z 15dílného seriálu. Pořadí MS vede s 59 body pilot týmu Ford Mikko Hirvionen s tříbodovým náskokem na čtyřnásobného mistra světa Sébastiena Loeba ze stáje Citroën. Sedmidílný juniorský šampionát má za sebou tři podniky a v čele pořadí je s 24 body Francouz Sébastien Ogier, který závodí stejně jako Prokop s Citroënem C2. Český pilot je se dvěma body dvanáctý.

Reklama

Související témata: