Hlavní obsah

Loeb vyhrál poprvé v kariéře Finskou rallye

JYVÄSKYLÄ

Mistr světa Sébastien Loeb vyhrál poprvé v kariéře Finskou rallye a v deváté soutěži v sezóně vybojoval šesté vítězství. Po 24 rychlostních zkouškách na severu Evropy zvítězil francouzský pilot týmu Citroën o devět sekund před domácím lídrem mistrovství světa Mikkem Hirvonenem ve fordu. Fin vede šampionát už jen o jediný bod.

Článek

Třetí místo vybojoval s tříminutovým mankem Australan Chris Atkinson se subaru a stejně je na tom nově i v celém šampionátu. Český pilot Martin Prokop za volantem citroënu obsadil v absolutním pořadí 21. místo, slavil však premiérový letošní triumf v takzvaném juniorském šampionátu.

"Je to úžasný pocit. Vítězství ve Finsku má pro mě obrovskou cenu a jsem za něj nesmírně rád. Pokud jsem si přál vyhrát nějakou soutěž, byla to právě Finská rallye. Úspěchu na šotolině jsme byli blízko už dříve, ale podařilo se nám ho dosáhnout až letos," uvedl Prokop v tiskové zprávě.

"V průběhu celého závodu jsme se vyvarovali chyb, což bylo důležité. S Kosciuszkem to byla velká bitva, kdy jsme byli nuceni jet první dva dny opravdu nadoraz. V závěru druhé etapy se situace změnila a my jsme tak díky náskoku na špici mohli jet více na jistotu a dovolit si příliš neriskovat," dodal jihlavský pilot.

Loeb si připsal 42. vítězství v kariéře, ale teprve první na finských silnicích, které jsou doménou domácích pilotů. Od roku 1957 se stalo teprve posedmé, že nezvítězil jezdec Suomi. Naposledy se to podařilo v roce 2003 Estonci Markkovi Märtinovi, jenž tehdy dokázal přerušit nadvládu Marcuse Grönholma trvající na této rallye od roku 2000 do loňska.

V patnácti testech byl Loeb nejlepší

Ve Finsku Loeb dosáhl v patnácti testech nejlepšího času, Hirvonen v sedmi, hned třikrát měli oba rivalové shodný čas. V závěrečné etapě Loeb ale ztratil z osmnáctisekundového náskoku ze začátku dne plnou polovinu. Hlavně v předposlední zkoušce svitla domácímu favoritovi naděje, když Loeb po chybě při brzdění vyjel v zatáčce z ideální stopy a na trati "nechal" oproti svému rivalovi přes šest sekund.

"To jsem se snažil jet opatrně a jak na to nejsem zvyklý, vypadl jsem z rytmu. Hned jsem se vrátil ke své jízdě," líčil čtyřnásobný mistr světa Loeb. "Po celý víkend to byl skvělý souboj, bez chvilky oddechu. Mikko jel dobře, musel jsem se rvát o každou sekundu. Teď se cítím fantasticky, nepopsatelně. Vyhrát tu pro mě hodně znamená. Strašně jsem si to přál. Bylo to důležitější než prostě jen bodovat," dodal.

Hirvonen chtěl doma slavit

První výhru na domácí trati si přál i Hirvonen, jenž se chtěl stát nástupcem sedminásobného vítěze Grönholma. Také on byl ale nakonec především nadšený ze souboje, který divákům s Loebem nabídli. "Byla to fantastická rallye. Byl jsem dost rychlý, ale 'Seb' vždycky našel nějakou tu sekundu a na konci mu to stačilo. Šampionát ale ještě neskončil," řekl.

MS bude pokračovat 15. až 17. srpna v Německu.

Finská rallye:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 2:54:05,5, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -9,0, 3. Atkinson, Prévot (Austr., Belg/Subaru Impreza) -3:17,0, 4. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -3:30,9 5. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -3:57,7, 6. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -4:04,1, 7. Rantanen, Lonegren (Fin./Ford Focus) -6:11,1, 8. Gardemeister, Tuominen (Fin./Suzuki SX4) -8:18,7, ...19. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2 S1600) -23:46,7.
Pořadí MS (po 9 z 15 závodů):
1. Hirvonen 67, 2. Loeb 66, 3. Atkinson 37, 4. Sordo 35, 5. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) 34, 6. P. Solberg 23.
Pořadí týmů: 1. 1. BP-Ford 108, 2. Citroën 105, 3. Subaru 62, 4. Munchi's-Ford 36, 5. Stobart-Ford 27, 6. Suzuki 12.

Reklama

Související témata: