Hlavní obsah

Pech: Je cennější být po boji druhý než bez boje první

Český vicemistr v rallye Václav Pech chce zůstat u Mitsubishi a závodit doma. „Jsem realista, smlouvu mi nikdo nenabídne a jet soutěž mistrovství světa, která mě bude stát půlku ročního rozpočtu na domácí soutěže, považuji za nesmyslné vyhazování peněz. Zůstanu raději doma a budu bavit naše diváky,“ řekl Pech v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Po pěti titulech absolutního mistra republiky v rallye a dvou ve sprintrallye přišlo celkové druhé místo. Jak jste spokojen se sezónou?

Možná se to nebude někomu zdát, ale jsem spokojený. Letos jsme měli těžkého soupeře v Romanu Krestovi, s nímž jsme se doslova tahali o sekundy. Prohrál jsem s ním třeba jen o tři, což je na více než dvou stech kilometrech rychlostních zkoušek neuvěřitelně malý rozdíl. Dvakrát se mi ho dokonce podařilo porazit. Svádět rovnocenné souboje s takovým jezdcem, to považuji za úspěch. Už mám něco za sebou a pro mne je cennější být po boji druhý než bez boje první. Tím chci říct, že v některých ročnících jsme získali titul v menší konkurenci a byla to v podstatě naše povinnost.

Ze které rallye máte letos nejlepší pocit?

Z Bohemie, i když jsme ji nedokončili. Bojovali jsme na těžké soutěži právě s Krestou a museli odstoupit ve chvíli, kdy jsme ztráceli pouhé čtyři sekundy. Z výkonu jsem měl velmi dobrý pocit.

A naopak, na kterou vzpomínáte nerad?

Na Šumavu, kde jsem udělal velkou chybu. Místo abych pak auto pustil do louky a odtud vyjel byť se ztrátou několika sekund, zkusil jsem nesmyslně zabojovat a po smyku to skončilo uražením kola.

Co vás letos ještě čeká?

Setkání mistrů v Sosnové a prosincový Pražský rallyesprint.

Už přemýšlíte o nové sezóně?

Pomalu ano a chci zůstat u mitsubishi. Auta kategorie S2000 mě nelákají a považuji za nesprávné rozhodnutí FIA zařadit je mezi produkční vozy. Jedná se totiž o speciály, zatímco mitsubishi jsou jen mírně upravené produkční vozy. Přesto nám na těchto vozech například na Barum rallye stačili jen jezdci s továrním zabezpečením. Produkční auto vyjde také levněji a rallye jsou velice drahá záležitost.

Starty v zahraničí nebo přímo v mistrovství světa vás nelákají?

Jsem realista, smlouvu mi nikdo nenabídne a jet soutěž mistrovství světa, která mě bude stát půlku ročního rozpočtu na domácí soutěže, považuji za nesmyslné vyhazování peněz. Zůstanu raději doma a budu bavit naše diváky. Mám pořád velkou motivaci, třeba jako první získat šestý domácí titul v absolutní klasifikaci ve velkých rallye.

Reklama

Související témata: