Hlavní obsah

Na Britské rallye se rozhodne o titulu mezi týmy

CARDIFF

Britská rallye o nadcházejícím víkendu definitivně ukončí letošní seriál mistrovství světa v automobilových soutěžích. O držiteli titulu mezi jezdci je již rozhodnuto, Francouz Sébastien Loeb si rekordní páté prvenství zajistil na předešlé rallye v Japonsku. Na šotolinových tratích ve Walesu bude ale ve hře titul mezi týmy.

Článek

Aktuálně je na tom lépe Loebův Citroën, jenž vede průběžné pořadí o jedenáct bodů před Fordem. Dvojice továrních jezdců obou týmů tak podle svých slov myslí hlavně na kolektivní úspěch. "Sice jsem tady nikdy z různých důvodů nevyhrál a rád bych to změnil, ale není to naší prioritou. Chceme vyhrát jako Citröen a uděláme pro to vše, co bude v našich silách," řekl Loeb v oficiální tiskové zprávě týmu.

Podobně jsou na tom i Finové ve službách Fordu Mikko Hirvonen, obhájce prvenství z loňského roku, a Jari-Matti Latvala. Ti navíc vědí, že pokud chce tým celkově uspět, musejí dojet na prvním a druhém místě.

"Docela si věřím a myslím, že na první dvě místa v cíli máme. Pokud se nám to podaří, doufám, že to Fordu pro obhájobu titulu bude stačit," uvedl Latvala. Dobře si totiž uvědomuje, že kdyby se svým krajanem dojeli první a druhý a Loeb s Danielem Sordem byli třetí a čtvrtý, tak by to Fordu nestačilo.

 Rossi usedne do Fordu Focus

Velká pozornost bude na Britské rallye upřena i k osminásobnému světovému šampionovi silničních motocyklů Valentinu Rossimu, který usedne do Fordu Focus WRC. Italský pilot, jenž už v minulosti na Britské rallye startoval, si tak v krátké době vyzkouší další špičkový motoristický speciál. V listopadu testoval monopost formule jedna Ferrari.

Na startu rallye budou i dva čeští jezdci. O body do šampionátu PWRC bude bojovat Martin Prokop, kterému v průběžném pořadí patří pátá pozice a má stále teoretickou šanci posunout se na třetí místo. Přihlášen je i Jaroslav Tarabus, jenž se ve velšských lesích představí za volantem speciálu S2000 Fiat Grande Punto.

Základna Britské rallye bude v jižním Walesu, trať soutěže se ale po osmi letech vrací do středního Walesu, do lesů Hafren a Myherin. Start a cíl soutěže bude v Cardiffu a servisní zóna se znovu rozprostře v přístavu Swansea. Většina nových úseků se pojede hned první den, včetně dvou diváckých ve Walters Arena v Rheola Forest.

Sobotu tvoří směs nových a známých měřených úseků, které se však pojedou v opačném směru než loni. Upravena byla rovněž divácká superspeciálka na stadionu Millenium v Cardiffu. Poslední den se odehraje celý na jihu Walesu. Devatenáct rychlostních zkoušek měří 349 km.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 15 soutěží):
1. Loeb (Fr./Citroën C4) 112, 2. Hirvonen (Fin./Ford Focus) 102, 3. Sordo (Šp./Citroën C4) 59, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 50, 5. Atkinson (Austr./Subaru Impreza) 50, 6. P. Solberg (Nor.//Subaru Impreza) 41.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total WRT 175, 2. BP-Ford WRT 164, 3. Subaru WRT 93, 4. Stobart M-Sport Ford RT 64, 5. Suzuki WRT 28, 6. Munchi's Ford RT 22.
Šampionát PWRC: 1. Hänninen (Fin./Mitsubishi Lancer) 36, 2. Aigner (Rak./Mitsubishi Lancer) 30, 3. Ketomaa (Fin./Subaru Impreza) 23, ...5. Prokop (ČR/Mitsubishi Lancer) 17.

Reklama

Související témata: