Hlavní obsah

Tomeček by na Dakaru rád dojel v první desítce

PRAHA

Již na svou třináctou Rallye Dakar se chystá automobilový závodník Tomáš Tomeček. Podesáté se však představí jako pilot posádky jednoho z vozů Letka Racing Teamu. V Tatře s ním pojede navigátor Vojtěch Morávek a mechanik Radomír Smolka. Letošní ročník se pojede poprvé v Jižní Americe a Tomečekovým cílem je dojet do cíle a pokud možno v první desítce.

Foto: Sport.cz

Posádka Letka Racing Teamu Vojtěch Morávek, Tomáš Tomeček a Radomír Smolka v cíli Rally Tunisia.

Článek

Před čtrnácti dny odevzdal Tomáš Tomeček svou modrou Tatru na technické přejímce ve francouzském přístavu Le Havre, a ta se vydala na pětadvacet dní dlouhou plavbu do Jižní Ameriky, kde bude 3. ledna zahájena slavná Rallye Dakar. Na účastníky čeká 9 574 km dlouhá trasa rozmanitou krajinou. Devět etap se pojede v Argentině a šest na území Chile.

"Máme již k dispozici stručné popisy jednotlivých etap. Vypadá to, že první polovina rallye bude rychlejší. Pojede se v obydlených oblastech. Druhá část by už měla být pro náš vůz lepší. Pojedeme nejen v poušti, ale podíváme se i do výšek okolo 4000 metrů nad mořem," prozradil navigátor Vojtěch Morávek. "Byli jsme také upozorněni, abychom se drželi trasy. Prý tam jsou rostliny s trny velkými jako hřebíky. Tak doufejme, že nám nezpůsobí žádný velký defekt," dodal Morávek.

Kromě vysokých nadmořských výšek čeká na závodníky také velké horko, teplota kolem 40 stupňů. "Horskou přípravu jsme neabsolvovali, tak snad nás žádná horská nemoc nepřepadne a doufejme, že nebudeme ani dehydrovaní," přáli si Morávek s Tomečkem.

Hlavně dojet do cíle

Největším přáním Tomečkovy posádky je dojet do cíle a pokud možno umístit se v první desítce. "Všichni už jsou na Dakar natěšeni. Kvůli loňskému zrušení rallye jsme všichni měli půst. Každý vylepšoval svůj vůz a bude se chtít předvést. My bychom hlavně rádi dojeli do cíle a pokud možno se umístili v první desítce. Věřím, že nám bude přát i štěstí," doufal osmatřicetiletý Tomeček. Před odjezdem se pilot Letky Racing Teamu bude věnovat svým třem dětem. "Vyrazím ještě s rodinou na dovolenou do termálních lázní na Slovensko. A pak naberu směr Argentina," uzavřel Tomeček, který již dakarskou rallye vyhrál, a to v roce 1995 jako navigátor Karla Lopraise.

Reklama

Související témata: