Hlavní obsah

Loeb zahájil pouť za šestým titulem vítězstvím v Irské rallye

SLIGO

Vítěz pěti předchozích ročníků mistrovství světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb zahájil pouť za šestým titulem triumfem v první rallye sezony. Francouzský pilot zopakoval svou výhru z před dvou let v Irsku a navíc slavil double spolu s týmovým kolegou z Citroënu Danim Sordem.

Článek

Loeb se ujal vedení na deštěm zkrápěných asfaltových tratích v okolí Sliga už v průběhu páteční první etapy a až do závěrečné sedmnácté erzety se mu nikdo ani nepřiblížil. Španěl Sordo na něj ztratil 1:27,9 minuty, finský vicemistr světa Mikko Hirvonen na fordu zaostal na třetím místě o více než dvě minuty.

"Za těch deset bodů jsem hodně rád, bylo to těžké," poznamenal Loeb, jenž v předposlední erzetě málem vylétl z trati. "Asfaltové rallye jsou pro mě hodně důležité. Je to dobrý start do sezony," dodal čtyřiatřicetiletý Loeb, který 48. triumfem v kariéře potvrdil svou pozici nejúspěšnějšího pilota rallye všech dob.

"Měli jsme přes víkend problémy. Doufal jsem, že budu bojovat alespoň se Sordem... Tak snad příště. Ale i tak je to dobrý start do sezony," uvedl Hirvonen, jenž loni bojoval s Loebem o mistrovský titul.

Jediný český účastník rallye Martin Prokop se slabším modelem citroënu obsadil 17. místo a v redukovaném pořadí takzvaného juniorského šampionátu byl druhý. "Jsme spokojeni. V předchozích letech jsem z úvodních závodů vyšel většinou naprázdno, loni jsem v Mexiku bodově paběrkoval. Mohu být sice zklamaný, že se nevyhrálo, ale špatně jsem do závodu vstoupil a dále už nebylo možné prát se o první místo. Pro další vývoj šampionátu je to však výtečná výchozí pozice," uvedl Prokop v oficiální tiskové zprávě týmu.

Další díl MS se pojede za dva týdny v Norsku.

Irská rallye - konečné pořadí:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 2:48:25,7, 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:27,9, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -2:07,8, 4. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -6:32,4, 5. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Citroën C4) -7:51,9, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -10:44,0, 7. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -11:23,8, 8. Kasímí, Orr (SAE, Brit./Ford Focus) -14:07,9, ...17. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -29:03,1.
Průběžné pořadí MS: 1. Loeb 10 b., 2. Sordo 8, 3. Hirvonen 6, 4. H. Solberg 5, 5. Atkinson 4, 6. Ogier 3, 7. Wilson 2, 8. Kasímí 1.
Pohár konstruktérů: 1. Citroën 18, 2. Ford a Stobart-Ford oba 8, 4. Citroën Junior Team 5.

Reklama

Související témata: