Hlavní obsah

Kopeckého další metou s fabií je vítězství

PRAHA

Fantastickým výsledkem zazářil český automobilový závodník Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000 na víkendové Rallye Azory. Druhým místem v šampionátu IRC potvrdil sílu svou i nového stroje mladoboleslavské továrny. Ještě tak vylepšil výborný výkon z Monte Carla, kde byl čtvrtý. „Teď už mi nezbývá než příště zvítězit,“ směje se Kopecký.

Foto: Škoda Auto

Jak Kopecký za volantem vozu Škoda Fabia S2000.

Článek

Nejde o přehnané sebevědomí. Nemluví jen do větru. Nová Fabia S2000 je evidentně rychlá. Sedmadvacetiletý rodák z Opočna vyhrál na tratích Azorských ostrovů tři rychlostní zkoušky. Postupně se dral pořadím vpřed a získal skalp Loixe, Vouilloze či Rautenbacha. „Neřeším, koho jsem porazil. Vidím spíše Meekeho, který měl v cíli třiapadesát vteřin k dobru. Chci vynulovat tu ztrátu. A vyhrát. S tím na soutěže člověk jezdí,“ říká bojovně.

Na Azorských ostrovech se jezdci prali s šotolinou. Kopecký je přitom odkojen asfaltovým povrchem. „Pořád se na nezpevněném povrchu necítím tak jistý. Hodně se učím od parťáka Hänninena. Kdyby neměl nehodu, určitě by Meekemu stačil,“ naznačuje Kopecký, že Fabia S2000 je nachystána v budoucnu vítězit.

Posun pořadím neslavil 

Prozatím Kopecký stále čeká na překonání životních výsledků, jimiž jsou páté místo z Katalánské a Německé rallye v seriálu MS s Fabií WRC. „Druhé místo z Azorů je stejně cenné. Vážím si hlavně konstantně rychlých časů, což se mi v minulosti na šotolině nedařilo,“ vysvětluje pilot mladoboleslavského týmu.

Byť se ziskem osmi bodů i přes pouhé dva starty v šampionátu IRC probil už na čtvrté místo celkového pořadí, jen bod za Vouilloze, nijak neslavil. „Nechávám si to na později,“ směje se v narážce na další start, který by rád přetavil v první triumf. Kde o něj bude usilovat, netuší. Nejbližším závodem IRC je Ypres rallye v Belgii od 18. do 20. června.

„Konečné slovo při výběru závodů má vedení týmu Škoda. Víme, že Peugeot chystá novou homologaci, ale i my budeme pracovat na novém nastavení a vylepšení. Zejména u chlazeJan ní,“ líčí Kopecký.

Reklama