Hlavní obsah

Loprais pojede před Dakarem rallye po stopách Marka Pola

PRAHA

Na nejvýznamnějším podniku automobilové cross country před startem dalšího ročníku Rallye Dakar nebude v září chybět ani tatra Aleše Lopraise. Štědře dotovaná Silk Way Rallye slibuje na trase Kazaň - Ašchabad osmidenní středoasijské dobrodružství s atmosférou putování po legendární Hedvábné stezce.

Článek

Za organizací soutěže stojí tovární tým Kamaz a soutěž proto odstartuje v hlavním městě Tatarstánu Kazani, která je domovskou destinací úspěšné dakarské stáje. Karavana aut a kamiónů - pro motocykly soutěž nebyla vypsána - se poté vydá na jih směr Kazachstán a finální část se odehraje v Turkmenistánu.

„Dostali jsme nabídku na přepravu stroje do Petrohradu zdarma stejně jako na pokrytí cesty palivem z Petrohradu do dějiště startu. Navíc nám byla nabídnuta možnost přepravy techniky zpět do vlasti obřím antonovem prakticky dva dny po skončení soutěže. To výrazně zkrátí čekání na případnou repasi stroje před jihoamerickým Dakarem 2010, na nějž tým vyrazí už koncem listopadu,“ pochvaloval si Loprais organizaci soutěže v tiskové zprávě svého týmu.

Lahůdkový závěr

Lákavá je podle čtyřnásobného účastníka Rallye Dakar také trasa. „Je zajímavě rozvrstvena co do typů povrchů. Úvodní část soutěže v Tatarstánu bude relativně rovinatá, hnaná po rychlých pistách. Střední, kazašská část může být zvlněná se spoustou kamenitých pasážích připomínajících marocké hory. Lahůdkou by měly být závěrečné dvě etapy v dunách pouště Karakum, jež zaujímá 80 procent Turkmenistánu. Právě duny by měly rozhodnout o vítězích a poražených,“ rozjímal devětadvacetiletý závodník.

Stejně jako poslední Dakar, i středoasijský podnik Loprais absolvuje s mechanikem Milanem Holáněm, do navigátorského křesla neusedne z časových důvodů Vojtěch Štajf, ale Slovák Jaro Miskolci. „Máme informace, že na startu bude šestnáct kamazů, což je ohromná výzva. Současně to ale bude velká exhibice, v ruských posádkách si rezervovaly místa i politické špičky,“ řekl Sport.cz synovec legendárního Karla Lopraise.

Účastníci odjedou ve dnech 5. - 13. září celkem 4500 kilometrů, z toho bude 3200 kilometrů měřených. V kategorii kamiónů se vedle kamazů a Lopraise objeví na startu jezdci s vozy MAN, Ginaf a Mercedes.

Reklama

Související témata: