Hlavní obsah

Orsák vyhrál Horáckou rallye a vede šampionát

TŘEBÍČ

Jaroslav Orsák s vozem Mitsubishi Lancer EVO IX vyhrál Horáckou rallye Třebíč a po čtvrtém dílu mistrovství České republiky se ujal vedení v šampionátu sprintrallye. Jeho hlavní soupeř a dosavadní lídr Josef Peták soutěž nedokončil. Na druhém místě se ztrátou pouhých 1,6 sekundy dnes skončil Pavel Valoušek rovněž s mitsubishi, třetí byl Roman Odložilík s vozem Peugeot 207 S2000.

Článek

Bývalý pilot formule 1 Tomáš Enge v dalším mitsubishi, ale s alternativním pohonem na stlačený zemní plyn, obsadil čtvrté místo. Před dvěma týdny startoval Enge poprvé po pětileté přestávce v Rallye Kopná, kde v premiéře se stejným vozem obsadil až 52. místo.

Horáckou rallye provázely nepříznivé podmínky. Těsně před startem první rychlostní zkoušky se snesl na trať hustý déšť a pořadatelé z bezpečnostních důvodů úvodní test zrušili. Tím se soutěž zkrátila na devět erzet o celkové délce 64,84 km.

O prvenství tvrdě bojovali od startu Orsák s Valouškem, kteří také vyhráli po čtyřech zkouškách. Pouze jednou byl nejrychlejší Odložilík, který jezdil s nepatrným odstupem za vedoucí dvojicí. Po pátém testu se dostal do vedení Valoušek, ale po sedmém jej opět vystřídal Orsák. O celkovém vítězi rozhodla v deštivém dramatu definitivně až poslední zkouška. Tu sice vyhrál Valoušek, ale z Orsákova náskoku ubral pouze 1,9 sekundy a musel se smířit s druhým místem.

Už po druhé rychlostní zkoušce odstoupil kvůli technickým problémům svého mitsubishi šestý jezdec průběžného pořadí Josef Semerád a po páté ze stejného důvodu vzdal také třetí jezdec celkové klasifikace Jan Štěpánek ve Škodě Octavia.

Osmidílný seriál bude pokračovat 8. srpna při Rallye Krkonoše.

Horácká Rallye Třebíč, čtvrtý podnik MČR ve sprintrallye:
1. Orsák, Vajík (Mitsubishi Lancer EVO IX) 39:29,5, 2. Valoušek, Hrůza (Mitsubishi Lancer EVO IX) -1,6, 3. R. Odložilík, P. Odložilík (Peugeot 207 S2000) -30,6, 4. Enge, Ernst (Mitsubishi Lancer EVO IX CNG) -1:49,6, 5. D. Komárek, Rojka (Škoda Octavia WRC) -2:19,0, 6. Firla, Dresler (Mitsubishi Lancer EVO VII) -2:19,9.
Průběžné pořadí po čtyřech soutěžích:
1. Orsák 105, 2. Peták (Peugeot 207 S2000) 78, 3. Valoušek 48.

Reklama

Související témata: