Hlavní obsah

Král a ve Walesu i pirát, to je neporazitelný suverén světových rallye Loeb

CARDIFF

Francouzská ekipa se zalykala štěstím. Král Loeb zůstal králem. Pan neporazitelný zase nepoznal, co je to porážka. Už po šesté v řadě, což nikdo před ním ve světě rallye nesvedl a těžko někdy svede. „Ale letos mně opravdu pomohlo štěstí. A velké. I proto jsem tak šťastný, že jsem titul Hirvonenovi uloupil,“ přiznával pětatřicetiletý Sébastien Loeb mezi vybuchujícím šampaňským.

Foto: Zdeněk Sluka

Mikko Hirvonen z týmu Ford (vzadu) gratuluje staronovému mistru světa v rallye Sébastianu Loebovi ze stáje Citroën.

Článek
Fotogalerie

„Mikko se obrovsky zlepšil. Je už ohromně rychlý, takže jsme sváděli celý rok velké bitvy. Až do samého konce, do závěrečné soutěže,  do posledních kilometrů,“ skládal Loeb kompliment největšímu konkurentovi Mikko Hirvonenovi mezi poletujícími konfetami a vlajícími trikolórami při slavnostní korunovaci na náměstí před cardiffským Millennium Centrem.

Moc dobře si uvědomoval, že tentokrát byla cesta za titulem ze všech nejtěžší. Vždyť na tratích Britské rallye stačila jediná chyba. Jediné selhání techniky, které nakonec potkalo jeho soupeře. Samozřejmě zlomeného a frustrovaného. „Ani ve snu mě nenapadlo, že by mohla celou soutěž a šampionát rozhodnout kapota motoru, kterou jsme urazili. Nezbývá než začít znovu a zkusit to za rok,“ přijímala tovární jednička Fordu sklíčeně porážku, která už podruhé znamenala jen titul vicemistra.

Zato rozparáděný Loeb po čtyřiapadesáté vítězné soutěži sliboval. „Pochopitelně chci a budu dál vyhrávat. V rallye, kde jinde?!“ odrážel s úsměvem dotazy, jak moc ho mrzí, že si po šestém soutěžáckém titulu nevyzkouší v listopadu v Abú Dhabi i svět F1. „Mohla to být zábava, ale nijak mě to nemrzí,“ smál se francouzský suverén s červeným pirátským šátkem v barvách Citroënu naraženým na hlavě. A samozřejmě s velikou šestkou, která mu na něm svítila.

54 výher tandemu Loeb-Elena
2009 (7 vítězství ve 12 rallye), 2008 (11 vítězství v 15 rallye), 2007 (8 vítězství v 16 rallye), 2006 (8 vítězství ve 12 rallye), 2005 (10 vítězství v 16 rallye), 2004 (6 vítězství v 16 rallye), 2003 (3 vítězství v 16 rallye), 2002 (1 vítězství).

„Po vítězství v předposlední soutěži ve Španělsku jsem věřil, že tahle divoká sezóna nakonec dobře skončí. Výborně jsme začali,  pět rallye v řadě vyhráli a byli dlouho nahoře, ale po dubnové Argentině se začali propadat  a přišli jsme téměř o všechno,“ líčil, že už před peklem mixovaným na velšských tratích z bahna, mlhy a přívalů vody věřil v obhajobu a šestou korunovaci v řadě. „Když nás po vítězství v Austrálii penalizovali, už jsem naději ztrácel, ale najednou je všechno zase zpátky. Proto tolik štěstí,“ vysvětloval pirát Loeb, proč se on a celá jeho ekipa může po uloupeném titulu samým štěstím zalknout.

Reklama

Související témata: