Hlavní obsah

Räikkönen prý jedná s Citroënem o WRC. Prost před pauzou v F1 varuje

PRAHA

Finský závodník Kimi Räikkönen by údajně mohl závodit ve světovém šampionátu v rallye v barvách automobilky Citroën. Mistr světa formule 1 z roku 2007 musel vyklidit pole v týmu Ferrari pro Fernanda Alonsa a poté se nedomluvil na angažmá v McLarenu. Spekuluje se o možném startu za tým Mercedes, podle některých zdrojů ale jedná o přestupu do světa rallye.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Kimi Räikkönen je na rozcestí. Zůstane ve formuli 1, nebo si vybere rallye?

Článek

Informace o možné dohodě Citroënu s Räikkönenem přinesl server automoto365.com i web f1sports.cz, který se odvolává na zprávy korespondenta britské televizní stanice ITV. Fin by prý mohl získat místo v juniorce francouzské stáje či vytvořit dvojici mistrů světa z formule 1 a rallye v týmu Pettera Solberga. Räikkönen se jako správný Seveřan nikdy netajil láskou k rallye a v letošní sezóně si odbyl debut v mistrovství světa s vozem specifikace S2000. Slušně rozjetou soutěž v rodném Finsku ale nakonec kvůli havárii nedokončil.

Je vůbec možné, aby se dokázal prosadit mezi elitou? Podle letošního vicemistra světa Mikka Hirvonena má Räikönen velký jezdecký potenciál, zprvu by byl ale v nevýhodě kvůli nedostatku zkušeností. „Kimi je hodně rychlý, s řízením nemá problém. Jezdit podle rozpisu je pro něj ale obtížnější, navíc by většinu soutěží ze seriálu vůbec neznal. Minimálně v prvním roce by zřejmě neměl moc šancí na úspěch,“ uvedl jezdec týmu Ford.

Räikkönenův příchod do rallye by každopádně letos jediného vyzyvatele šestinásobného mistra světa Sébastiena Loeba nepřekvapil. „Tenhle chlapík mě ničím překvapit nemůže. Vůbec bych se nedivil, kdyby na formuli 1 na rok zapomněl a odjel třeba pět soutěží mistrovství světa. A nebo do toho vlétl naplno na celou sezónu,“ dodal finský soutěžák.

Prost: Není to dovolená  

Ve formuli 1 je pozice třicetiletého jezdce aktuálně silně nejistá. Räikkönen byl nejlépe placeným mužem ve startovním roštu a i kdyby ze svých nároků slevil, těžko by hledal stáj, která by na něj měla finance. To zřejmě platí i o Mercedesu, který převzal většinový podíl v mistrovské stáji Brawn GP. A Fin již oznámil, že si od formule 1 hodlá na rok odpočinout.

Je ale možné vrátit se do královské disciplíny po roční abasenci? Své o tom ví Alain Prost, který si po pauze v roce 1992 přišel do týmu Williams pro čtvrtý a poslední titul. „Je to velice vážné rozhodnutí. Máte sice rok volno, ale stejně se musíte tvrdě připravovat, mentálně i fyzicky. Kimi by asi jezdil rallye, ale současně je známý tím, že je trochu lenoch, který má rád večírky a nevyhýbá se pití. Je otázka, čím by dokázal přesvědčit manažery, aby jej vzali na rok 2011,“ podotkl legendární francouzský jezdec.

Reklama

Související témata: