Hlavní obsah

Tomáš Enge získal desátý Zlatý volant

PRAHA

Nejlepší český okruhový jezdec Tomáš Enge získal už desátý Zlatý volant. Stejný počet prvenství má i v kategorii Speed Award, v níž je hodnocen nejrychlejší dosažený čas českého závodníka v sezóně. Zajel ho v závodě 24 hodin Le Mans, kde v nejrychlejším kole dosáhl rychlosti 233,240 km/h.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Enge s trofejí Zlatý volant

Článek

Enge získal první Zlatý volant v roce 1998 a pomyslně ho předal až v roce 2008 Davidu Vršeckému, přičemž v roce 2002 nebyla anketa vyhlášena. První Zlaté volanty, posázené Českými granáty, byly předány v roce 1976 v kategoriích rallye a okruhy. Postupně přibývaly další kategorie a zvláštní ocenění.

„Je to skvělé! David Vršecký, který po devíti triumfech v řadě přerušil v roce 2008 moji sérii, obhájil evropský titul v tahačích,. V triumf jsem ani moc nedoufal. Davidovi i našemu týmu s Honzou Charouzem a německým kolegou Stefanem Mückem se podařilo dosáhnout vynikajících výsledků pro český automobilový sport, o to byl boj o volant vyrovnanější,“ řekl spokojený Tomáš Enge. „Neřadím je podle nějakého významu. Žádný jsem nedostal za to, že se jmenuji Enge. Za každým byl nějaký úspěch, ať v F3000, ve čtyřiadvacetihodinovce Le Mans, start v F1. Tuhle trofej nedostanete v obrovské konkurenci výborných českých jezdců zadarmo,“ dodal liberecký pilot.

Prokop obhájil v rallye

V rallye obhájil prvenství juniorský mistr světa a druhý z MS produkčních vozů Martin Prokop, který vyhrál pět velkých světových soutěží. Popáté mezi spolujezdci triumfoval jeho co-pilot Jan Tománek.

Mezi závodníky do vrchu vybrali hlasující motorističtí novináři poprvé loňského evropského šampióna Václava Janíka. Svůj první Zlatý volant získali také mistr Evropy v autokrosu Vít Nosálek a stříbrný z ME motokár Patrik Hájek.

Zlatá řídítka Macháčkovi

Počtvrté byl vyhlášen také nejlepší český motocyklový závodník. Po tříletém kralování předal okruhový jezdec Lukáš Pešek pomyslné žezlo vítězi loňského Dakaru v kategorii čtyřkolek Josefu Macháčkovi.

„Zlatá řídítka jsou pro mne tím pravým oceněním pátého vítězství na Dakaru v kategorii čtyřkolek a moc si ho vážím. Upřímně řečeno, vůbec jsem nečekal, že bych mohl vyhrát. Přeci jenom úspěchy v okruhových seriálech mistrovství světa mají vyšší kredit. O to mám větší radost,“ řekl Právu Josef Macháček, který měl na letošním Dakaru havárii a musel odstoupit.

„Poprvé v kariéře jsem předčasně skončil kvůli zranění. Beru to tak, že i štěstí se vyčerpalo a jednou jsem si zkrátka musel nabít hubu. Mohu si za to sám. Kdybych ráno nepodcenil situaci a obul pneumatiky se špunty, tak jsem takhle nedopadl. Rameno ještě není úplně v pořádku. Čekají mě další vyšetření, ta ukáží, co dál. Buď to bude jen k životu nebo k závodění. Ale po padesátce každého něco bolí. Na krátké závody mistrovství Evropy bych si troufl. A kdyby se Dakar vrátil do Afriky, risknul bych to i tam,“. Na dlouhé musí být pravá ruka, která drží plyn od rána do večera, naprosto v pořádku. Věřím, že bude. Není kam spěchat. Pokud se pojede Dakar v Jižní Americe, budu účast zvažovat. Do Afriky bych jel hned teď,“ dodal s úsměvem Macháček.

V rámci slavnostního večera vyhlášení 33. ročníku ankety, z něhož nabídne premiérový záznam ČT4 v úterý v 17.05 h., byly vyhlášeny i další ceny. V příjemném prostředí pražského TOP Hotelu byly k vidění i závodnické skvosty, především pak legendární Renault Alpine Vladimíra Hubáčka nebo soutěžní Jawa Saši Klimta. Anketu vyhlašuje agentura Sport-Press, mediálním partnerem ročníku 2009 byl deník Právo.

Výsledky ankety Zlatý volant 2009
Rallye a maratóny
1.Martin Prokop258
2.Jan Kopecký164
3.Roman Kresta82
Okruhy
1.Tomáš Enge198
2.David Vršecký134
3.Josef Král130
Vrchy
1.Václav Janík178
2.Miloš Beneš79
3.Lukáš Vojáček78
Autokros a rallyekros
1.Vít Nosálek174
2.Petr Bartoš128
3.Petr Turek109
Motokáry
1.Patrik Hájek128
2.Zdeněk Gróman74
3.Jan Midrla42
Spolujezdec roku
Jan Tománek (jezdec Prokop)
Cena Jiřího Sedláře
Jan Charouz (okruhy)
Cena Elišky Junkové
Tereza Grómanová
Cena Zdeňka Vojtěch
Vladimír Hubáček (rallye)
Speed Award
Enge, Le Mans 233,240 km/h
Zlatá řídítka
1.Josef Macháček122
2.Jakub Smrž118
3.Lukáš Pešek58
Cena Františka Šťastného
Saša Klimt (Šestidenní)

Reklama

Související témata: