Hlavní obsah

Juniorský mistr světa Prokop vyměnil fabii za fiestu, s níž chce zase bojovat o titul

PRAHA

Objednávku měl nachystanou, peníze připravené, rozhodnutí jezdit mistrovství světa v rallye s fabií v něm dozrálo. Stačil však jeden výlet do Anglie a několik telefonátů k tomu, aby juniorský mistr světa Martin Prokop přeřadil. Místo ve fabii absolvuje letošní šampionát v novém fordovském speciálu Fiestě S2000. „Takové nadšení a tak jasnou vizi jsem v žádné jiné automobilce zatím neviděl. Jen u Fordu,“ vysvětlil Prokop své spontánní rozhodnutí.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop za volantem soutěžní Fiesty S2000.

Článek

Poslední dva roky mu bylo jasné, že jestliže se chce ve světě rallye dostat z juniorské kategorie výš, musí přesednout do jiného auta. Koketování s myšlenkou na vůz sorty WRC Martina Prokopa záhy přešlo, neboť si promptně spočítal, že takové peníze nedá nikdy dohromady. Proto se rozhodl pro kategorii S2000 a seriál mistrovství světa SWRC.

Úřadující juniorský mistra světa v rallye Martin Prokop (vlevo) bude v letošním seriálu startovat s Fordem Fiesta S2000, druhým pilotem nově vzniklého týmu bude Jaromír Tarabus.foto: Zdeněk Sluka

Majitel, šéf a jezdec zároveň

„A i proto jsem dlouho jednal s tuzemskou automobilkou, neboť v této kategorii jsou momentálně jen dvě rychlá auta - fabie a fiesta. Jenže v  mladoboleslavské automobilce jsem se podpory pro seriál mistrovství světa nedočkal, takže po cesta za La Manche po boku Antonína Charouze a prezentaci soutěžní Fiesty S2000  jsem bleskově přeřadil,“ prozrazoval Martin Prokop, proč rozhodnutí změnil, objednávku v Mladé Boleslavi zrušil a letošní mistrovství světa pojede v barvách nově založeného Czech Ford National Teamu, jehož je jezdcem, majitelem a šéfem současně.

Zatím jezdil jen kolem dílny

První ostrá Fiesta S2000 už do Čech dorazila a juniorský mistr světa ji ve čtvrtek v Praze představil. Pochopitelně vyvedenou v národních barvách, samozřejmě doprovázenou velkým očekáváním.

Úřadující juniorský mistr světa v rallye Martin Prokop.foto: Zdeněk Sluka

„Zatím jsem s ní ujel pouhé dva kilometry kolem dílny, takže s nějakým osobním hodnocením nemohu sloužit. Po technické stránce je to ale malá kopie velkého Focusu WRC a i proto ji mohli u Fordu vyvinout během jediného roku. A samozřejmě jí dát do vínku vítězné geny, což Fin Mikko Hirvonen při ostré premiéře na slavné Rallye Monte Carlo dokázal, neboť konkurenty za sebou nechal s dvouminutovým odstupem,“ netajil Martin Prokop nadšení z auta, za jehož volant usedne už v polovině února při zahajovacím podniku letošního seriálu mistrovství světa - Švédské rallye.

Do zámoří musí dvakrát

Prvním ze sedmi, které si v šampionátu vybral, neboť do svého programu zahrnul kromě Švédsku starty v Mexiku, na Novém Zélandu,v Německu, Francii, Anglii a Finsku. „Při rozhodování hrála větší roli logistika a ekonomické náklady než má obliba jednotlivých soutěží a šance v nich uspět. Třeba na dvě zámořské rallye musíme, neboť snahu mou i dalších soukromých týmů vyhnout se jim anebo startovat jen na jednom podniku za oceánem FIA smetla ze stolu. Proto do Mexika a na Nový Zéland musíme, i když budu půl roku bez auta, což nebude ani trochu jednoduché,“ posteskl si Martin Prokop.

Času se nedostává. Proto chce titul

Přesto jde do sezóny s jediným cílem... „Nemám čas sbírat zkušenosti, natož pak se učit, chci zase bojovat v seriálu o nejvyšší příčky a titul. A to přesto, že proti sobě budu mít mistry světa či bývalé tovární jezdce. Proto se i za dva týdny postavím ve Švédsku na start s tím, že chci být zase nejlepším jezdcem hned za Skandinávci, jimž se dá na sněhu a ledu těžko konkurovat. Vždyť oni se i podle barvy sněhu dovedou rozhodnout, jak jet,"  plánuje úřadující juniorský šampión v rallye Martin Prokop, že už v prvním letošním podniku by rád získal mistrovské body do seriálu mistrovství světa SWRC.

Reklama

Související témata: