Hlavní obsah

Na zlínskou Barumku se hlásí rekordní počet vozů kategorie S2000

PRAHA

Celkem 130 posádek z 26 zemí a rekordních 28 vozů kategorie Super 2000 je přihlášeno do 40. ročníku Barum Czech Rally Zlín, která se koná příští týden od 27. do 29. srpna. Soutěž bude šestým podnikem Mezinárodního mistrovství České republiky a zároveň devátým dílem seriálu Intercontinental rallye challenge. Na startu bude kompletní česká špička s výjimkou juniorského mistra světa Martina Prokopa.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek za volantem vozu Škoda Fabia S2000

Článek

Hodně vidět budou barvy Škody motorsport. Největším favoritem je tovární jezdec týmu Juho Hänninen z Finska, vedoucí muž seriálu IRC. Na vítězství si ale dělá zálusk i obhájce vítězství Jan Kopecký, aktuálně druhý muž v IRC, s vozem Škoda Fabia S2000 pojede také Belgičan Freddy Loix. Se stejným autem bude útočit na přední pozice i vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství České republiky Pavel Valoušek.

Jednatřicetiletý jezdec z Otrokovic Valoušek chce odčinit nezdar z minulé soutěže domácího šampionátu Rallye Bohemia, kde nedojel. V průběžném pořadí vede jen o pět bodů před Václavem Pechem mladším, dalším adeptem na přední umístění ve Zlíně. "Nebude to vůbec snadné, ale po dobrém začátku sezony se mi teď moc nedařilo, takže to chci napravit," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Valoušek.

Pavel Valoušek s vozem Škoda Fabia S2000foto: Škoda Delimax Team

Valoušek: Určitě nepojedu jen na jistotu

Má šanci po šesti letech získat pro Škodu český titul, protože Pech stále jezdí s produkčním vozem Mitsubishi. Od peugeotu ke škodovce přešel pro letošní rok trojnásobný vítěz zlínské rallye Roman Kresta. "Určitě nepojedu jen na jistotu a takticky, abych získal domácí titul, ale chci také uspokojit své fanoušky," plánoval Valoušek útok na nejvyšší stupně. "Mám velké soupeře, Roman (Kresta) i ostatní určitě pojedou na plné pecky," předpokládal.

Rallye začíná v pátek superrychlostní zkouškou přímo v ulicích Zlína, v dalších dnech čeká na piloty 17 rychlostních testů o celkové délce 266 kilometrů. Třešničkou na dortu je náročná závěrečná zkouška zvaná Pindula. "Jsem rád, že nebude až do poslední zkoušky nic jasné, že se pojede až do konce naplno," komentoval to Valoušek.

Reklama

Související témata: