Hlavní obsah

Kopecký by triumf na zlínské Barum rallye rád obhájil

PRAHA

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký je jedním z hlavních favoritů nadcházející zlínské Barum rallye. Osmadvacetiletý pilot si před rokem připsal první triumf na populární soutěži, která je součástí českého šampionátu i seriálu IRC. Kopecký však před pátečním startem na obhajobu prvenství prý nemyslí. Chce se o to ale pokusit. "Co bylo loni, už je pasé. Člověk se nesmí koukat do minulosti, ale pořád před sebe. Jako vždy jsme se ale snažili maximálně připravit, protože člověk chce vždy nebo být vepředu," řekl Kopecký.

Foto: Zdeněk Sluka

Rallyeový jezdec Jan Kopecký s přítelkyní Evou Šlapetovou.

Článek

Barumku se snaží brát jako běžný závod, specifický je ale pro něj fakt, že se koná v Česku. Kopecký totiž většinou startuje v zahraničí. "Sejde se zde hodně fanoušků, jako loni, což je výjimečné. Všude je spousta vlajek a člověk se cítí jako doma, což je krásné," uvedl.

Zlínská soutěž patří mezi náročnější v seriálu IRC. "Je těžká tím, že je místy velice rychlá, uskákaná a nebezpečná, protože se závodí v lesích a stromy jsou blízko. Člověk musí mít i štěstí. Někdy můžete dostat defekt ani nevíte kde. Ostrých hran, ulomeného asfaltu, je tam spousta," hodnotil Kopecký rallye. Velkou letošní neznámou bude i počasí. "Pokud bude jako na začátku týdne, kdy občas pršelo, tak to bude o volbě pneumatik," řekl.

Devátý díl IRC se může pochlubit i kvalitním startovním polem. Přihlášeno je rekordních 28 posádek s vozy pro tento seriál nejvyšší kategorie S2000. "Čím více, tím lépe. Ukazuje to, že Barumka je prestižní. A klobouk dolů před pořadateli, že jich sem v této složité době dostali tolik," ocenil Kopecký práci organizátorů i věhlas soutěže.

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000.foto: www.skoda-auto.cz

Kandidáti na vítězství

Adeptů na vítězství bude řada. V poslední době se na asfaltu dařilo zejména Freddymu Loixovi z Belgie, jenž vyhrál domácí Ypres rallye a triumfoval i na Madeiře.

"Nad soupeři nepřemýšlím. Je pravda, že Freddy dvakrát vyhrál. Jednou to ale bylo doma, podruhé v závodě, ve kterém předtím několikrát startoval. Teď bude výhoda na naší straně. Bude to velký soupeř, ale nebude jediný," uvedl Kopecký na adresu pilota, jenž aktuálně startuje stejně jako on s podporou továrního týmu Škody.

Vyhrát může i někdo z domácích

Vysoké ambice ale má i lídr průběžného pořadí IRC Fin Juho Hänninen, Brit Kris Meeke, Bryan Buffier z Francie nebo Ital Corrado Fontana. Bez šance nejsou ani domácí Pavel Valoušek, Roman Kresta nebo Václav Pech. "Je pravda, že klidně může vyhrát někdo z domácích. Je to hodně otevřené a já si netroufnu tipnout, kdo vyhraje a jak to dopadne," řekl Kopecký.

Závodník z Kostelce nad Orlicí je aktuálně v průběžném pořadí IRC druhý, se ztrátou sedmi bodů na týmového kolegu Hänninena. Vzhledem k bodovému systému seriálu, do jehož konečného hodnocení se počítá jen sedm výsledků, se teď nejlepším jezdcům začnou výsledky škrtat. "Teď se počítají už jen první a druhá místa," přiznal Kopecký.

Reklama

Související témata: