Hlavní obsah

VIDEO: Nová zbraň pro císaře Loeba. Premiéra Citroënu DS3 WRC

PRAHA/PAŘÍŽ

Kde jinde než na pařížském autosalónu byl slavnostně představen nový rallyeový speciál francouzské automobilky Citroën pro příští ročník mistrovství světa, jehož podobu mění nový reglement Mezinárodní automobilové federace. Model DS3 WRC má navázat na veleúspěšné působení vozů Xsara WRC a C4 WRC, s nimiž Sébastien Loeb vybojoval sedm mistrovských titulů v řadě.

Článek

Loeb poprvé sahal po rallyeovém Olympu v roce 2003, nakonec ale v těsném souboji s Petterem Solbergem z týmu Subaru podlehl o jediný bod. O rok později si už titul ujít nenechal a od té doby světové rallye vládne. Letošní celkový triumf si zajistil s předstihem o víkendu na domácí půdě při francouzské rallye. S Xsarou francouzský fenomén triumfoval třikrát, poslední čtyři sezóny odrážel útoky konkurence s "cé čtyřkou".

Citroën DS3 WRCfoto: Citroën

Na asfalt osmnáctipalcová kola, na šotolinu o tři palce menší  

Nový Citroën DS3 WRC pohání čtyřválcový motor s přímým vstřikováním paliva. Zdvihový objem činí v souladu s novými předpisy 1600 ccm a motor je přeplňovaný turbodmychadlem. Motor vyvinul tým Citroën Racing, dosahuje nejvyššího výkonu 300 koní při 6000 otáčkách. Točivý moment má hodnotu 350 Nm a vrcholí při 3 250 otáčkách za minutu.

Citroën DS3 WRCfoto: Citroën

Šestistupňová sekvenční převodovka, kterou homologovala a dodává společnost Sadev, je spojená s mechanickým diferenciálem vpředu a vzadu (mezinápravový diferenciál není pro rok 2011 povolený). Brzdové kotouče, které jsou o něco menší než u vozu C4 WRC, aby splňovaly pravidla pro rok 2011, mají vpředu průměr 355 mm (asfalt) a 300 mm (šotolina) a vzadu 300 mm. Technickou zajímavostí je, že jejich účinnost na asfaltu zlepšuje vodní chlazení.

Citroën DS3 WRCfoto: Citroën

Verze pro asfaltové soutěže používá 18palcová kola, na šotolinu a sníh se používají patnáctipalcová kola. Palivová nádrž má zvětšený obsah na 75 litrů a hmotnost vozu včetně posádky činí 1200 kilogramů.

Premiéře nového speciálu automobilky Citroën předcházela na autosalónu v Paříži světová premiéra rallyeového Mini, které bude usilovat o vavříny mezi soutěžáckou elitou po čtyřicetileté pauze.

Reklama

Související témata: