Hlavní obsah

Rallyeový šampionát pokračuje na Šumavě, tentokrát bez Kopeckého

KLATOVY

Bez vítěze první soutěže šampionátu Jana Kopeckého pokračuje v pátek a v sobotu domácí mistrovství v rallye. Druhým dílem seriálu je 46. ročník Rallye Šumava Klatovy, v kterém se jako obhájce prvenství z loňského roku postaví na start úřadující šampión Pavel Valoušek.

Foto: Škoda Delimax Team

Pavel Valoušek obhajuje na Šumavě loňský titul.

Článek

Valoušek jel před rokem v okolí Klatov a Vimperku v barvách továrního týmu Škoda Motorsport, letos startuje s peugeotem. Při své premiéře před dvěma týdny byl těsně třetí, když souboj o stříbro s Romanem Krestou prohrál o desetinu sekundy.

Kresta chystá odvetu

"Bude to opět vyrovnaný závod. Minule z toho vyšel vítězně Roman, což je pro nás motivace, abychom mu porážku oplatili," řekl Valoušek, který před rokem na Šumavě Krestu porazil o šest sekund. Kresta však v průběhu rallye dostal pětivteřinovou penalizaci za špatný průjezd retardéru, za což hodně kritizoval komisaře a pořadatele.

Roman Kresta věří, že se v sobotu bude radovat.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Kresta vyhrál v minulosti Šumavu třikrát a věří, že se bude radovat i v sobotu. "Klatovská rallye je pro nás prestižním podnikem, neboť Mogul je hlavním partnerem soutěže. Očekávám, že nás zase čeká tvrdý souboj o prvenství s našimi konkurenty, a doufám, že opět skončí v náš prospěch," uvedl Kresta.

Pocitově je prý připraven lépe než na Valašsku. "Asi není třeba zdůrazňovat, že se od začátku pojede zcela naplno," dodal bývalý tovární jezdec Škody a Fordu.

Jediným pilotem produkčního vozu, jenž před dvěma týdny držel krok se speciály kategorie S2000, byl Václav Pech. Plzeňský jezdec se na Šumavě představí s vylepšeným a odlehčeným mitsubishi, díky tomu by se rád ještě více přiblížil Krestovi a Valouškovi.

"Chceme dál bojovat na absolutní špičce, a abychom stačili rychlejším speciálům S2000, rozhodli jsme se naše auto přestavět do nové kategorie R4," uvedl Pech, jehož mechanici musejí vše stihnout v tomto týdnu. Nové díly byly totiž homologovány teprve 1. dubna. "Měli bychom odstartovat s odlehčeným autem. Uvidíme, jestli se stihnou i další úpravy na podvozku," řekl Pech.

Václav Pech chce bojovat na špici.foto: ČTK/Petr Eret

Kopecký se na Šumavě nepředstaví, protože se soustředí na start v druhém závodu seriálu Intercontinental rallye challenge. Ten se koná příští týden na Kanárských ostrovech a český jezdec bude obhajovat prvenství z loňského roku.

Mogul rallye Šumava Klatovy bude odstartována v pátek odpoledne. První etapa se uskuteční v okolí Klatov, v sobotu se tradičně pojede na Vimpersku. Pořadatelé připravili pro 50 přihlášených posádek trať s třinácti rychlostními zkouškami, které jsou v součtu dlouhé 184 km.

Průběžné pořadí Mediasport MMČR:
1. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 50, 2. Kresta (Škoda Fabia S2000) 36, 3. Valoušek (Peugeot 207 S2000) 31, 4. Pech (Mitsubishi Lancer EVO IX) 21, 5. Tlusťák (Škoda Fabia S2000) 14, 6. R. Odložilík (Škoda Fabia S2000) 12.

Reklama

Související témata: