Hlavní obsah

Prokop se vrací do rallyeového MS, na Sardinii čeká velkou bitvu

PRAHA

Automobilový jezdec Martin Prokop se po dvouměsíční přestávce opět zapojí do mistrovství světa v rallye. Po výhře ve své kategorii v Mexiku nestartoval v Jordánsku, ale od pátku do neděle v Itálii už nebude chybět. Předloňský juniorský světový šampión má letošní sezónu rozjetou dobře, uvědomuje si ale, že šampionát kategorii SWRC se naplno rozběhne až nyní v Evropě.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop během Finské rallye.

Článek

"Je pravda, že právě Sardinií se po zámořských rozcvičkách roztočí kolotoč závodů, ve kterých budeme přímo bojovat se všemi svými největšími soupeři," uvedl Prokop, který je díky zisku 25 bodů v Mexiku v průběžném pořadí MS své kategorie druhý. "A v Evropě to bude stát za to," podotkl osmadvacetiletý pilot.

V čele SWRC je sice Estonec Karl Kruuda, ale favorité jsou jiní. Na titul myslí úřadující šampión IRC a tovární jezdec Škody Fin Juho Hänninen, Katařan Násir Attíja nebo Portugalec Bernardo Sousa. "Uspět v šampionátu chceme ale i my, takže musíme mít ty nejvyšší ambice v každém jednotlivém závodě," řekl Prokop bojovně.

Italská rallye se do MS vrací po roční odmlce, v sezóně 2010 byl závod součástí seriálu IRC. Na poslední "světové" klání má Prokop dobré vzpomínky, v roce 2009 dojel celkově třináctý a vyhrál svou kategorii.

"Rallye na Sardinii patří mezi mé oblíbené závody. Trať je nesmírně náročná, často střídá svůj charakter, každý pilot si musí při seznamovacích jízdách velmi pečlivě uvážit, kde v závodě bude muset jet úplně naplno a kde trošku víc myslet na techniku," uvedl Prokop, jenž soutěž absolvoval již pětkrát.

Těší se na české fanoušky

Jihlavský jezdec se těší i proto, že v Itálii je tradičně hodně českých fanoušků. "Věříme, že si všichni, kdo budou vážit tu dlouhou cestu, závod co nejvíce užijí. Určitě uvidíme spoustu českých vlajek a uděláme všechno pro to, aby i ta na naší 'Fióně' byla vidět, co nejvíce," dodal Prokop, jenž svůj vůz Ford Fiesta S2000 překřtil na Fionu.

Reklama

Související témata: