Hlavní obsah

Loeb vyhrál první etapu Italské rallye, Prokop je devátý

OLBIA

Do Italské rallye v pátek vstoupil nejlépe sedminásobný mistr světa Francouz Sébastien Loeb s citroënem, který vyhrál první etapu s náskokem 33 sekund. Českému jezdci Martinu Prokopovi patří po osmi rychlostních zkouškách deváté místo. V kategorii SWRC je druhý o 25 sekund za Estoncem Ottem Tänakem, který jede rovněž s fordem.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Loeb

Článek

Loeb, jenž triumfoval na Sardinii v letech 2005, 2006 a 2008, dnes vyhrál čtyři měřené úseky. O vedení s ním dlouho bojoval Fin Mikko Hirvonen s fordem, ale po defektu v předposlední zkoušce nabral ztrátu. "Byla to moje chyba. Jel jsem moc zeširoka, trefili jsme břeh a prorazili kolo," kál se Hirvonen.

Po prvním dnu je třetí s odstupem 53 sekund na Loeba. Na druhém místě se usadil Nor Petter Solberg s citroënem.

Už ve druhé erzetě skončila pátá soutěž letošní sezony mistrovství světa pro Hirvonenova týmového kolegu Jariho-Mattiho Latvalu. Finský vítěz Italské rallye z roku 2009 havaroval a poškodil vůz.

Dobře odstartovala svůj debut v šampionátu značka Mini Cooper. Brit Kris Meeke v úvodní zkoušce dokonce porazil Loeba a po dvou erzetách byl čtvrtý, ale na třetím testu přišla technická závada a musel odstoupit. Španěl Dani Sordo s dalším vozem Mini Cooper dokončil první etapu na šesté pozici.

Italská rallye po první etapě
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) 44:35,2, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -33,2, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -53,1, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -55,5, 5. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:04,7, 6. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini Cooper) -1:33,2, ...9. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -3:01,7.

Reklama

Související témata: