Hlavní obsah

Argentinskou rallye rozjel nejlépe Latvala

CARLOS PAZ

První etapu Argentinské rallye ovládl Jari-Matti Latvala s fordem. Finský pilot v pátek vyhrál čtyři z šesti rychlostních zkoušek a vede s náskokem 18,2 sekundy před Norem Petterem Solbergem, který řídí soukromý citroën. Ten oslavil jubileum, protože triumfem v předposledním testu dne zakulatil počet svých dílčích vítězství v kariéře na 400.

Foto: Zdeněk Sluka

Jari-Matti Latvala

Článek

"Chystám se vyhrát ještě několik testů o tomto víkendu," vyhlásil mistr světa z roku 2003 Solberg.

Třetí je Sébastien Ogier s mankem 28 sekund a těsně za ním mohl následovat týmový kolega z továrního týmu Citroënu a krajan Sébastien Loeb, francouzský mistr světa ale dostal minutovou penalizaci za předčasný příjezd do časové kontroly. Vítěz čtvrteční zahajovací superspeciálky tak ztrácí na první místo 90 sekund a je až pátý za finským rivalem z Fordu Mikkem Hirvonenem.

"Ta mezera je vzhledem ke zdejším podmínkám moc velká, byla to hloupá chyba," zlobil se za inkasovanou sankci Loeb. Lídr šampionátu po Latvalově chybě alespoň vyhrál závěrečný test dne.

Argentinská rallye - po 1. etapě
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) 1:48:59,7, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën DS3) -18,2, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën DS3) -28,8, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -43,5, 5. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) -1:30,3, 6. Östberg, Andersson (Nor./Ford Fiesta RS) -2:55,2.

Reklama